BEKYMRET: - Markedet vil ikke snu før vi får mer positive økonomiske fremtidsutsikter, sier Lars Jacob Hiim, administrerende direktør i Boligprodusentene.

Ferske tall: - Full stopp i leilighetsbyggingen

Boligprodusentenes Forening: - Dette er svært alvorlig.

Publisert Sist oppdatert

Boligprodusentenes Forening legger i dag frem nye boligtall, og statistikken viser et betydelig fall i både salg og igangsetting av nye boliger og fritidsboliger.

- Igangsetting av nye boliger i mai 2023 er 67 prosent lavere enn mai 2022, for leiligheter er nedgangen hele 89 prosent, sier administrerende direktør i Boligprodusentene Lars Jacob Hiim.

- Den lave boligbyggingen fører til boligmangel og forverrer situasjonen for alle som trenger bolig. Dette er også svært alvorlig for boligbyggerne og ansatte i bransjen, med nedbemanninger i hele verdikjeden. Dessverre tror vi det kan ta tid før boligbyggingen øker, påpeker Hiim.

Salget av nye boliger i mai 2023 er 38 prosent under mai 2022. Solgte nye boliger hittil i år er 5.722 boenheter, det er 42 prosent under samme periode i 2022. Salget pr boligtyper hittil i år viser at eneboliger er 33 prosent under, småhus er 28 prosent under og leiligheter er 49 prosent under samme periode i 2022. Det er solgt 1 543 eneboliger, 1.204 småhus og 2.975 leiligheter hittil i år.

Totalt antall solgte nye boliger i siste tolvmånedersperiode er 15.249 boenheter, som er 38 prosent under forrige tolvmånedersperiode.

Solgte nye fritidsboliger hittil i år er 61 prosent under samme periode i 2022. Antall solgte nye fritidsboliger i siste tolvmånedersperiode er 2.143 enheter, som er 58 prosent under forrige tolvmånedersperiode.

Hiim peker på varslede renteøkninger, høye byggekostnader og økonomiske usikkerhet som årsak til utviklingen.

- Markedet vil ikke snu før vi får mer positive økonomiske fremtidsutsikter. Det er likevel veldig positivt at SV har fått gjennomslag for økte rammer til Husbankens ordning for boligkvaliteter i RNB. Det kan sikre noe aktivitet utover høsten, sier Hiim.

Powered by Labrador CMS