Aktuelt:

SOLSIDEN. Dette prosjektet skal bygges helt øst i Fjordbyen.

Disse skal forme Grønlikaia

Hav Eiendom fikk 118 bidrag fra arkitektmiljøer som vil være med å utvikle den østligste delen av Fjordbyen. 16 får være med videre.

Publisert

11. februar inviterte Hav Eiendom, i samarbeid med Oslo Havn, til prekvalifisering for parallelloppdraget for utviklingen av hele Grønlikaia. Vanligvis henvender en utbygger seg direkte til noen få utvalgte arkitektkontorer. Denne gangen derimot, gjorde Hav Eiendom det mulig for alle arkitekt- og landskapsarkitektkontorer å søke om å være med.

I alt fikk de inn 118 unike søknader, og har nå konkludert med hvem som får være med videre i arbeidet med Grønlikaias fem delområder.

Svært vellykket

– Responsen på prekvalifiseringen viste at den brede tilnærmingen var svært vellykket. Vi fikk inn forslag fra arkitektkontorer og byutviklingsmiljøer over hele landet. Også internasjonale fagmiljøer meldte sin interesse, sier administrerende direktør Kjell Kalland i Hav Eiendom i en pressemelding.

Grønlikaia er navnet på den østligste delen av Fjordbyen i Oslo, som strekker seg langs Mosseveien ned mot Sjursøya. Dette området skal fylles med 208.000 kvadratmeter fordelt på blant annet 1.500 boliger og opp mot 4.000 arbeidsplasser. Byggestarten er foreløpig satt til 2025 og prosjektet skal bestå av fem deler.

Disse aktørene skal forme Grønlikaia:

Team Henning Larsen, team A-Lab, team Ghillardi Hellsten, team Nordic/Kristin Jarmund får ansvaret for delprosjektet Verket lengst nord på eiendommen. Siden dette er nærmest kollektivknutepunktene i Bjørvika er det naturlig tilrettelegge for næring og kontorbygg her.

Team Dyrvik, team Adept, team Hille Melbye tar for seg Lohavn litt lenger bort fra bykjernen. Området domineres av boliger og tilbud tilknyttet nye deler av havnepromenaden.

Team Helen & Hard, team Haptic, team LPO skal utvikle Grønlikilen som blir sentrum i bydelen. Her kommer mange publikumsrettede tilbud for fastboende og besøkende, og det skal tilrettelegges for persontrafikk med båt.

Team Vandkunsten, team Transborder og team MER arkitektur tar for seg Munkehagen, et delområde med et variert botilbud og et bredt utvalg av offentlige byrom.

Team Aart, Team Asplan Viak og team Norconsult skal jobbe med Buffersonen og Kongshavn nord. Her blir det en buffer mellom byen og havnevirksomheten på Sydhavna. Det blir lagt stor vekt på naturrestaurering i dette friområdet. Kongshavn nord planlegges blant annet som beredskapshavn for nødetatene. Oslo Havn eier og legger premissene for akkurat dette området.

Skyhøyt nivå

I vurderingen har det blitt lagt vekt på kompetanse, referanser og oppgaveforståelse. En viktig del av sistnevnte er hvordan arkitektene jobber med sosial og økologisk bærekraft, som i utviklingen av Grønlikaia vektlegges svært tungt av Hav Eiendom. I kvalifiseringen la Hav Eiendom vekt på at teamene skal utfylle hverandre godt, både når det gjelder profil og kompetanse. Man har også jobbet for å få en viss variasjon i kontorenes størrelse og fartstid. Resultatet er en team-sammensetning som spenner fra store, etablerte kontorer til nyere og mindre etablerte miljøer.

– Nå er vi glade for å kunne presentere teamene som får være med videre, og nivået er skyhøyt. Ikke overraskende er arkitektene engasjerte og samfunnsbevisste folk, opptatt av sosial og økologisk bærekraft. Søknadene viser at de er opptatt av at Grønlikaia skal by på mer mangfold, være mer tilgjengelig og inkluderende, og at fjordbyutviklingen fremover skal ta enda mer hensyn til natur og klima, påpeker Kjell Kalland.

Powered by Labrador CMS