Aktuelt:

BYUTVIKLING: Erling Fossen, daglig leder i OMA, utfordrer Jon Espen Lohne, prosjektdirektør i NRK om hva NRK kan bidra med på Ensjø.

Dette skal NRK bidra med på Ensjø

Hvordan kan NRK bidra til god byutvikling på Ensjø? Erling Fossen mener det ikke er nok å flytte en institusjon, og forvente at området blir Media City.

Publisert Sist oppdatert

– På Ensjø vokser en ny bydel frem. I ti år har Ensjø vært en byggeplass. Nå skal flyttingen av NRK til Normannsløkka på grensen mellom Ensjø, Tøyen og Kampen sette kronen på verket til den nye bydelen. Hvordan kan en lukket institusjon bidra til god byutvikling på Ensjø? Vil NRK endre karakter slik at man får tilløp av en underskog av produksjonsbedrifter som gjør at området blir til Media City? Og hvordan kan NRK «åpnes» slik at den forsterker bymessigheten som allerede vokser frem på Ensjø, innleder Erling Fossen, daglig leder i OMA, under Oslo Urban Week, før han snur seg direkte mot Jon Espen Lohne, prosjektdirektør i NRK, og spør: – Har du peiling på byutvikling, og hvorfor har de satt deg til å lede relokaliseringen?

– Det er et godt spørsmål. Det viktigste for oss er å få et veldig bra bygg. Det har vi god kompetanse til. Vi kjenner våre behov bedre enn de fleste. Det er ikke dermed sagt at vi ikke kan bidra til byutvikling gjennom vår tilstedeværelse. Kjernekompetansen vår er ikke og skal ikke være byutvikling, men vi må finne gode samarbeidsarenaer for å drive NRKs behov først, men i samsvar med området og byens behov, sier Lohne.

En presang til de ansatte og området

– Det var ingen som hadde tippet at vi skulle til Ensjø da vi offentligjorde det, 18. mai i år. De tilbakemeldingene vi har fått har vært enestående, både internt og fra omverdenen. Nå spør de ansatte når vi kan flytte, og synes det er lenge til. Stemningen har svingt, det er heller ikke til å legge skjul på at noe motstand er det i en stor organisasjon. Vi kommer fra et flott ikonisk bygg på Marienlyst, og det er mye følelser forbundet med det, sier han og påpeker at dette er en presang til de ansatte og området rundt.

Lohne kan si seg enig i at NRK-bygget indikerer at de skal være lukket. Derimot har de andre ambisjoner for det nye bygget. Nå er målet å bli en attraktiv arbeidsplass, som ligger helt i toppsjiktet i Norge.

En strøm av mennesker

Det NRK mener de kan gi til Ensjø er lys og liv i bygget gjennom hele døgnet, 365 dager i året. Lohne påpeker at de ikke er en vanlig næringsvirksomhet.

– Det er 2.400 ansatte som skal transporteres hit, de skal bruke servicetilbudet, ha en lønningspils av og til, og vil invitere gjester inn og ut i nærområdet. Når vi snakker om gjester har vi mer enn 100.000 besøkende i løpet av året. Fra det Erling kalte en lukket institusjon, det er vi definitivt ikke, sier han og fortsetter: – Vi har et tohundretalls kulturarrangementer i løpet av ett år, mange av disse kan vi dele med området hvis det tilrettelegges for det. Vi vil få celebre gjester i blankpolerte biler, vi vil ta i bruk uteområdene til å drive små eller store produksjoner, Kringkastingsorkestret KORK kan spille i Kampen park, og med de fasilitetene som er der oppe vil vi kunne by på mye mer.

Powered by Labrador CMS