Transaksjon:

MYE Å GJØRE: Knut Efskin i Norion Næringsmegling melder om et aktivt 2021 på transaksjonsfronten.

Beste start på året noensinne i Trondheim

Det er blitt omsatt næringseiendom i Trondheim for 1,1 milliarder kroner så langt i år.

Det melder Norion Næringsmegling i forbindelse med at de er ute med sin nye markedsrapport. Næringsmegleren melder om den beste starten på året noensinne.

– Mens vi i fjor opplevde full stans, så har vi i år hatt den beste starten noen gang, sier daglig leder Knut Efskin i Norion Næringsmegling.

Norion har en rekke prosesser på gang og med en samlet omsetning i Trondheimsmarkedet på 1,1 milliarder kroner, ligger man nå langt foran fjorårets tall på 280 millioner kroner på samme.

– Noen av transaksjonsprosessene ble startet opp i fjor, men skjøvet over til 2021. Dette ser vi hvert år. Aktørene kommer ikke helt i mål og skyver derfor handelen over på nyåret, sier Efskin.

Han forteller at de ikke ser noen tegn til at den gode farten i transaksjonsmarkedet skal bremse opp. Samtidig er det en del av transaksjonene som fortsatt er i due dilligence, så man er ikke 100 prosent i mål med alle dealene.

I 2020 endte transaksjonsvolumet på 5,7 milliarder kroner. Det er det Efskin kaller et normalår. Men 2020 var langt fra et normalt år. Da Covid-19 rammet landet, stoppet transaksjonsmarkedet helt opp. Men i andre halvår tok aktiviteten seg opp igjen. Ifølge Norion Næringsmegling ble det registrert til sammen 28 transaksjoner over 50 millioner kroner i 2020, mot til sammen 24 for 2019. Lavere renter og yield får æren for den høye aktiviteten. Norion Næringsmegling anslår at prime yield i Trondheim har falt fra 4,5 til 4 prosent.

Det var særlig stor aktivitet innenfor industri-, lager- og logistikksegmentet i fjor, med over halvparten av transaksjonsvolumet. «Vi har over tid sett at netthandelen styrker seg mot fysisk varehandel, noe som ble forsterket etter utbruddet av koronapandemien. Dette har bidratt til å avdekke et økende behov for lager- og logistikkeiendom nært sluttbrukerne. Videre registrerer vi en hovedvekt av lange leiekontrakter innen dette segmentet, noe som er med på å redusere leietakerrisiko», skriver Norion i markedsrappoerten.

Næringsmegleren trekker også frem at handelssegmentet, noe overraskende, er nest størst når det gjelder transaksjonsvolum. Årsaken er blant annet salget av Magneten kjøpesenter på Levanger og en større portefølje med byggevareforretninger.

Eiendomsselskapene var de største kjøperne av næringseiendom i Trondheim i fjor, med 3,47 milliarder kroner av volumet. Eiendomsselskapene var også største selgere med et identisk volum. Syndikatene kjøpte for 0,95 milliarder kroner, mens livselskapene og det offentlige kjøpte for henholdsvis 0,49 og 0,17 milliarder kroner.

Powered by Labrador CMS