TILGANG PÅ KAPITAL: På kjøpersiden ser analysesjef Hans Petter Skogstad i Cushman & Wakefield Realkapital at investorer med tilgang på kapital vil fortsette å kjøpe.
TILGANG PÅ KAPITAL: På kjøpersiden ser analysesjef Hans Petter Skogstad i Cushman & Wakefield Realkapital at investorer med tilgang på kapital vil fortsette å kjøpe.

«Avstanden mellom kjøpere og selgere vil minke»

Cushman & Wakefield Realkapital tror at stadig flere aktører har behov for å styrke likviditeten.

Publisert Sist oppdatert

I den ferske oppdateringen «What’s next» konstaterer Cushman & Wakefield Realkapital at sentralbankene har nådd rentetoppen, og at Norges bank stoppet på 4,25 prosent.

– Norsk økonomi er på vei mot frysepunktet. Inflasjonen er på vei ned, men kjerneinflasjonen er seiglivet. Styringsrenten vil trolig holde seg på 4-tallet langt ut i 2024. Svakere vekst i USA har sendt lange renter ned. Inntjeningen til gårdeierne støttes av solid kontormarked, samtidig som det er nedgang i varehandelen og usikkerhet om utviklingen for flere aktører på bygulvet, heter det i markedsoppdateringen. 

Videre fall i eiendomsverdiene bremses av renter og yielder nær toppen. Høy KPI-justering bidrar positivt.

– Avstanden mellom kjøpere og selgere vil minke når flere ser at rentene ikke skal ned til gamle nivåer.

 Cushman & Wakefield Realkapital påpeker at en sterk økning i finansieringskostnadene gjennom høsten og stor avstand mellom kjøpere og selgere gjør at de igjen har økt sitt estimat på prime yield kontor Oslo CBD fra 4,25 prosent i tredje kvartal til 4,75 prosent.

– Vi har økt yieldene med mellom 40 og 50 punkter i alle kontorområder i Oslo i kvartalet. Yieldene har så langt ligget etter utviklingen i rentene. Yieldene er nå mer i samsvar med det rentenivået vi ser i dagens marked. De siste ukene har lange renter kommet ned, mens bankmarginer og krav til egenkapital har økt, slik at de samlede finansieringskostnadene ikke har endret seg like mye.

I forrige rapport varslet Cushman & Wakefield Realkapital høyere yielder – nå er den videre utviklingen mer usikker.

– Det kan være at yieldene nå er nær toppen, og i alle fall ikke langt unna. Med denne siste yield-økningen har eiendomsverdiene falt med mellom 18 og 25 prosent basert på våre estimat for «leie høy standard» og prime yield i de ulike kontorområdene i Oslo. Korte renter og bankmargin ser ut til å holde seg også i 2024. 

– Vi venter også at bankenes økte krav til rentedekningskrav og låneutmåling består. Vi vil derfor trolig se at stadig flere aktører har behov for å styrke likviditeten. På kjøpersiden ser vi at investorer med tilgang på kapital vil fortsette å kjøpe i tråd med sin strategi for å styrke sin tilstedeværelse i områder og segmenter, skriver Cushman & Wakefield Realkapital.

Powered by Labrador CMS