Aktuelt:

MARKEDSGJENNOMGANG: Jan Inge Røyland i Eiendomsmegler 1 Næringseiendom presenterte markedsrapporten for andre halvår under Citykonferansen i Stavanger.

Arealledigheten faller i Stavanger

Sterk vekst i Stavanger-bedriftene sender arealledigheten i Stavanger videre nedover.

Publisert

Det var under Citykonferansen i Stavanger at Jan Inge Røyland i Eiendomsmegler 1 Næringseiendom presenterte næringsmeglerens markedsrapport for andre halvår.

– Det har gått i riktig retning helt siden 2017 innen næringseiendom. Vi har fått redusert ledighet i kontormarkedet gjennom 2022 og vi har også fått redusert og en lav ledighet i kombinasjonsmarkedet. Vi ser at det også er positiv utvikling i leieprisene. Men det er også usikkerhet nå, sier Jan Inge Røyland.

Til tross for urolige tider med høy inflasjon og rentehopp, har det vært høy aktivitet i leiemarkedet i Stavanger. Flere leietakere har fått økt arealbehov og ser etter nye lokaler, blant annet fordi de vokser ut av de eksisterende lokalene. Den totale arealledigheten i Stavanger har falt fra 5 til 4,6 prosent. Innenfor kontor, har ledigheten falt fra 9,2 til 8,6 prosent, tilsvarende 210.000 kvadratmeter. Ledigheten innenfor kombinasjonssegmentet falt fra 3,7 prosent til 2,9 prosent, tilsvarende 80.000 kvadratmeter. Samtidig har leieprisene steget.

Områdene

I Stavanger sentrum er det 37.000 kvadratmeter ledig kontorareal, mot 39.000 kvadratmeter våren 2022.

– Det er fortsatt mye ledig kontorareal, men det har vært positiv utvikling i løpet av 2021 og god interesse så langt i 2022, sier Jan Inge Røyland.

Han har talt opp ni eiendommer over 1.000 kvadratmeter som står ledig i sentrum, hvorav fem er på over 3.000 kvadratmeter.

EIendomsmegler 1 Næringseiendom melder om at det er fortsatt mange mindre eiendommer ledig. 17 eiendommer under 1.000 kvadratmeter står ledig og av disse er 15 under 500 kvadratmeter, fortsetter Røyland.

Han melder om leiepriser som holder seg godt i sentrum, med 3.200 kroner per kvadratmeter for de beste lokalene og beliggenhetene. Enkelte eiendommer i sentrum oppnår enda høyere priser. Økningen for kontoreiendommer med høy kvalitet har vært på 100 kroner per kvadratmeter.

På Forus har kontorledigheten falt fra 9,8 prosent til 8,5 prosent, tilsvarende 79.500 kvadratmeter. Øst for motorveien er det 23.000 kvadratmeter ledig areal, mens det vest for motorveien er 56.000 kvadratmeter ledig areal. Den del av ledigheten er i eldre bygg, hvor det må gjennomføres betydelig oppgraderinger for å oppnå dagens standard. Leieprisene har steget med 50 kroner per kvadratmeter.

I Hinna Park er det nå en ledighet på 5 prosent, noe som er noe lavere enn ved den seneste rapporten i våres.

Nybygg

Etter flere år med lave nybyggtall, er det igangsatt mer areal så langt i år enn på mange år. Ifølge Eiendomsmegler 1 Næringseiendom er det igangsatt 85.000 kvadratmeter kontorareal i år. Til sammenligning ble det vært igangsatt rundt 20.000 kvadratmeter kontorareal i fjor, så å si null året før og rundt 10.000 kvadratmeter i 2019.

Blant de nye prosjektene, er Base Propertys prosjekt Knud Holms gate 8 i Stavanger sentrum, Smedvig Eiendoms Auglendsmyrå 11-15 på Åsen og Hinna Park 2. Det er også flere kontorbygg under planlegging.

Powered by Labrador CMS