ALVORLIG: Lars Jacob Hiim i Boligprodusentene mener den lave nybyggingen vil vå alvorlige konsekvenser.

Rekordsvak februar for boligbygging

Boligbyggingen ligger nå på halvparten av det beregnede nivået.

Publisert Sist oppdatert

Tall fra Boliprodusentenes Forening torsdag viser at igangsatte boliger fra mars 2023 til februar 2024)er 13.642 boenheter. Det er det svakeste som er målt siden foreningen startet med målinger i 1999. Boligprodusentene mener vi nå ligger på halvparten av det beregnede boligbehovet.

– Underdekningen i boligforsyningen er vesentlig forverret det siste året, konstaterer Lars Jacob Hiim i Boligprodusentenes Forening. 

Han mener den lave igangsettingen vil ramme alle som trenger boliger. Det vil få alvorlige konsekvenser for familier, arbeidsplasser og verdiskapning i flere år fremover.

Venter kraftfulle tiltak

Regjeringen legger fredag 15 mars frem en ny boligmelding.

– Boligprodusentene forventer at regjeringen kommer med kraftfulle tiltak for å øke boligbyggingen i hele landet og som får ned byggekostnadene, slik at folk har råd til å kjøpe boligene, sier Hiim.

  • Igangsetting av nye boliger i februar 2024 er 20 prosent under februar 2023. De seneste tre månedene er nedgangen på 17 prosent fra samme periode for ett år siden.
  • Totalt antall igangsatte nye boliger i siste tolvmånedersperiode er 13 642 boenheter. Det er 37 prosent under forrige tolvmånedersperiode. 
STUPER: Igangsetting og salg av nye boliger ligger nå på rundt halvparten av årlig behov.

Salget av nye boliger i februar 2024 er 3 prosent under februar 2023. Det er de seneste tre månedene solgt  3798 boenheter.  Det er spesielt salget av eneboliger som er gått ned.

Totalt ble det solgt 13.250 nye boliger de seneste tolv månedene. Det er 25 prosent lavere enn i forrige tolvmånedersperiode. Også salget og igangsettingen av fritidsboliger er klart lavere enn på samme tidspunkt i fjor.

Powered by Labrador CMS