PÅ VEI NEDOVER: Men prisveksten er fortsatt altfor høy for Ida Wolden Bache og Norges Bank.

Gladnyhet for Norges Bank: Prisveksten under 4 prosent

Prisveksten i mars var lavere enn det Norges Bank og markedet ventet. Påsketilbud på matvarer forklarer mye.

Publisert Sist oppdatert

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser en prisvekst i mars på 0,2 prosent. Det seneste året har prisene økt med 3,9 prosent. 

Den underliggende prisstigningen i perioden er på 4,5 prosent. Det tekniske beregningsutvalget venter en prisvekst i 2024 på 4,1 prosent. Årsveksten nå er godt under lønnsoppgjøret på 5,2 prosent.

– Det er veldig gode nyheter, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Akershus Eiendom til DN. Hun mener dagens inflasjonstall ikke står i veien for at Norges Bank kan kutte renten i september.

– Prisveksten avtok for tredje måned på rad i mars. Siden årsskiftet har prisene økt betydelig mindre enn på samme tid i fjor. Dermed har tolvmånedersveksten i KPI falt fra 4,8 prosent i desember til 3,9 i mars, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i Statistisk sentralbyrå.

Kan fremskynde rentekutt

Konsumpristallene er viktige for renteutviklingen. Norges Bank spådde i mars en total årsvekst på 4,7 prosent og en underliggende vekst på 4,2 prosent. Det var også konsensus blant de spurte økonomene. Høyere tall enn ventet kan utsette rentenedgangen i Norge.

Handelsbanken skriver at om dette avviket stå seg fremover, vil det isolert sett dempe rentebanen. Men samtidig er rammen for lønnsoppgjøret tilsvarende dyrere enn hva Norges Bank har antatt. 

Banken mener alt i alt bildet er nøytralt for rentebanen fremover. Dagens tall endrer ingenting på konklusjonen om at første kutt kommer så sent som i desember.

Norske varer utenom energi falt med 1,2 prosent i mars. Prisveksten her fra mars 2023 er på 5,7 prosent. Importvarene hadde en marginal oppgang, men importerte varer er 3,6 prosent dyrere enn for ett år siden. Prisen på tjenester har steget med 4,9 prosent fra mars i fjor.

Prisutviklingen på strøm og drivstoff trakk ned prisveksten, det samme gjorde matvareprisene. Drivstoffprisene falt 1,9 prosent fra februar til mars i år.

Nytt overraskende fall

– Prisene på elektrisitet inkludert nettleie steg 1,5 prosent den siste måneden, noe som er godt under prisstigningen vi så fra februar til mars i fjor, sier Espen Kristiansen.

Et spenningsmoment var knyttet til matvareprisene. De falt overraskende i februar. Nå viser de en nedgang på hele 1,9 prosent. Det inkluderer også alkoholfrie drikkevarer, men de rene matvareprisene hadde den samme nedgangen.

Historisk har det vært en oppgang i matvareprisene i mars. Men DNB Markets la til grunn et prisfall i foregående måned. Det skyldes omfattende tilbud i forbindelse med påsken. Meglerhuset ventet derfor en noe lavere samlet prisvekst. Og de traff med spådommen og beskrivelsen. I år falt påsken i mars.

– Det er vanlig at matprisene faller i forbindelse med påske. Tilbud på flere klassiske påskevarer som sjokolade, kaffe, appelsiner og lammekjøtt bidro til at prisene på matvarer samlet sett gikk ned i mars, sier Espen Kristiansen.

Husleie trekker opp

Veksten i husleie kan stige fremover. Fra februar til mars steg betalt husleie for bolig med 0,5 prosent. Husleie var i mars 4,3 prosent høyere enn for ett år siden og trekke opp den samlede prisveksten.

– Ettersom det er vanlig at husleiekontraktene justeres i henhold til veksten i konsumprisindeks, vil høy prisvekst over tid gjenspeiles i økte husleier. Noe av veksten vi ser i husleiene nå kommer altså av fjorårets høye generelle prisvekst, sier Kristiansen.

Prisene på klær og skotøy med 2,7 prosent fra februar til mars i år. Men i mars 2022 var oppgangen på hele 5,8 prosent.

– Vi ser at det skal mye til for flere varegrupper å matche den høye prisveksten de hadde i samme periode i fjor. Det gjør at tolvmånedersveksten faller, sier Espen Kristiansen.

Powered by Labrador CMS