Ukens Tips: Mva på utleie av p-plasser

Ukens Tips fra Wikborg Rein tar for seg merverdiavgift på utleie av parkeringsplasser.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Utleie av parkeringsplasser reiser særskilte avgiftsmessige spørsmål som utleiere bør ha et bevisst forhold til. Ved feil behandling risikerer utleier etterberegning av avgift samt ileggelse av renter og tilleggsavgift.

Ved utleie av lokaler til avgiftspliktig leietaker kan utleier i utgangspunktet velge om han ønsker frivillig registrering med tilhørende fradragsrett og krav om å fakturere leie med tillegg av mva, eller om han ønsker å holde lokalene utenfor den frivillige registreringen. Ved utleie av parkeringsplasser har ikke utleier alltid denne valgretten. En “parkeringsplass” er et areal tilrettelagt for parkering.

Det må her vurderes om parkeringsplassene utgjør en del av ”utleievirksomheten” (hvor utleier har valgrett), eller om utleie av parkeringsplassene er selvstendig ”parkeringsvirksomhet”.

Parkeringsvirksomhet er avgiftspliktig etter de alminnelige regler, og leie i slik virksomhet må derfor faktureres med tillegg av mva. (Dette gjelder imidlertid ikke for sanksjonsmessige gebyrer, f.eks. parkeringsgebyr m.m.) Spørsmålet kommer typisk på spissen hvor leietaker av parkeringsplassene ikke driver avgiftspliktig/kompensasjonsberettiget virksomhet og utleier derfor ikke vil ha fradrag for inngående merverdiavgift tilknyttet parkeringsplassene med mindre det drives parkeringsvirksomhet.

Ved vurderingen av om utleier driver parkeringsvirksomhet vil et sentralt spørsmål være hvor nær sammenheng det er mellom leieavtalen for lokalene og leien av parkeringsplassene. Dersom leie av parkeringsplasser inngår som et element i leieforholdet for lokalene og fra samme subjekt som utleier, vil utleien av parkeringsplassene som hovedregel følge den samme avgiftsmessige behandling som lokalene. En separat avtale om leie av parkeringsplasser fra et annet rettssubjekt enn utleier av lokalene, vil derimot som hovedregel medføre at utleien vurderes som selvstendig parkeringsvirksomhet.

For at det skal foreligge parkeringsvirksomhet, må det dessuten foreligge utleie av parkeringsplasser i et visst omfang og med en viss varighet. Generelt stilles det beskjedne krav her.

Konsekvensen av at leie feilaktig faktureres uten mva. i de tilfeller hvor det drives ”parkeringsvirksomhet” er at utleier risikerer etterberegning av avgift samt ileggelse av renter og tilleggsavgift. Dersom utleier feilaktig har ment at utleier driver avgiftspliktig parkeringsvirksomhet og derfor fakturerer med merverdiavgift uten å være frivillig registrert for utleie av fast eiendom, er konsekvensen at eventuell fradragsført merverdiavgift kreves tilbakeført. Beløp feilaktig oppgitt som merverdiavgift, må innbetales til staten.

En nokså vanlig struktur i næringsforhold er at en eiendoms parkeringsplasser samlet blir leid ut til et parkeringsselskap. Dersom dette parkeringsselskapet leier ut parkeringsplasser til leietakerne i eiendommen, skal det beregnes merverdiavgift på denne leien uavhengig av hvilken avgiftsmessig behandling leien av lokalene for øvrig er underlagt. Utleiers utleie av parkeringsplassene til et parkeringsselskap er normalt ikke i seg selv parkeringsvirksomhet, men utleier kan frivillig registrere seg for sin utleie til parkeringsselskapet dersom vilkårene for øvrig er oppfylt. Utleie av parkeringsplasser i ”parkeringsvirksomhet” vil ikke oppstå i flere utleieledd.

 

For en mer detaljert redegjørelse se vedlagte link: http://www.wr.no/kompetanse/fagomrader/naringseiendom/nyhetsbrev/merverdiavgift-pa-utleie-av-parkeringsplasser/

————————

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

Artikkelforfattere er partner dr. juris Line Ravlo-Losvik og senioradvokat Jens Aas

Line Ravlo-Losvik er doctor juris og partner i Wikborg Rein. Hun er leder av firmaets Næringseiendomsteam.

Jens Aas er senioradvokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

Andre Ukens Tips:

18. feb: Rådgihet i eierseksjonssameier

11. feb: Momskompensasjon

4. feb: Sletting av heftelser

28. jan: Generalfullmakter

21. jan: Oppkjøpsfinansiering

14. jan: Når gjelder Husleieloven

7. jan: Rettsvern

17. des: Dokumentsavgiftsfrie fusjoner

10. des: Fredete eiendommer

3. des: Framleie

26. nov: Tomme lokaler og mva

  Foto: Erik Burås/Studio B13

Powered by Labrador CMS