Prioriterte leilighets- og utearealsnormen
Boligvekstutvalget vil endre både leilighetsnormen og utearealsnormen. Men de følger ikke Norsk Eiendoms oppfordring om å foreta en vesentlig forenkling av regelverket.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
I går leverte Boligvekstutvalget sin rapport til byrådsleder Raymond Johansen og byråd Hanna Marcussen. Blant de viktigste tiltakene for å få fart på boligbyggingen var forslaget om å endre leilighetsnormen og utearealsnormen.
I en periode på fem år fremover vil flertallet i utvalget at normen for leilighetsfordeling i nye boligprosjekter i bydelene Gamle Oslo, Sagene, Grünerløkka og St. Hanshaugen skal endres til at maks 50 prosent av leilighetene som bygges kan være mellom 35 og 50 kvadratmeter og minimum 40 prosent av leilighetene som bygges skal være over 75 kvadratmeter. I dag kan maks 35 prosent av leilighetene være mellom 35 og 50 kvadratmeter.
Et flertall i utvalget ønsker også å endre utearealsnormen til at det ikke kreves like mye uteareal for hver leilighet og at det ikke skal stilles like strenge krav til solforhold.
Adm. direktør Thor Olaf Askjer (bildet) i Norsk Eiendom ville ha en større gjennomgang av regelverket for boligbygging i Oslo.
– Boligbyggingen i Oslo hemmes av et svært omfattende regelverk. Planer skal først behandles administrativt i kommunens mange etater. Deretter skal de vurderes i rådhusets administrasjon før politikerne til slutt skal komme med sine synspunkter i byutviklingskomite og bystyre, sier Askjer.
Han foreslo derfor at regelverket for boligbygging i Oslo må forenkles vesentlig, noe han ikke fikk støtte for hos utvalget, som prioriterte leilighetsnormen og utearealsnormen.
Det reises stadig vekk kritikk mot Plan- og bygningsetatens behandling av byggesaker i Oslo. Thor Olaf Askjer ville derfor at Byrådet skulle gjennomføre en ekstern vurdering av produktivitet og samarbeidsklima.
– Det er viktig å ta rede på om den kritikken som ofte rettes mot Plan- og bygningsetaten har en reell berettigelse, sier Askjer.
Utvalget støtter at Byrådet bør gjennomføre et prosjekt med mål om en mer målrettet samhandling mellom utbygger og kommunen. Men det var skepsis til om en slik evaluering bør gjøres av eksterne.
– Jeg er svært usikker på om et internt prosjekt vil finne ut om etatenes arbeidsform er optimal, sier Askjer.
Utvalget anbefaler også at det innføres en «fast-track-ordning» for de utbyggerne som har alt på stell i sine innsendte planer. Det er Thor Olaf Askjer glad for.
– Det er rimelig at de utbyggeren som gjennom mange år har utviklet gode rutiner og kan vise til ansvarlig gjennomføring av prosjekter, skal få kredit for sin kompetanse, sier Askjer.
Blant medlemmene i utvalget var Kari Gjesteby (leder), Daniel Kjørberg Siraj (Norsk boligbyggelags landsforbund og OBOS), Baard Schumann (Boligprodusentene og Selvaag Bolig), Thor Olaf Askjer (Norsk Eiendom), Kari Sandberg (Entreprenørforeningen bygg og anlegg), Tonje Hovde Skjelbostad (Forbrukerombudet), Inger-Lise Saglie (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet), Ellen S. de Vibe (Plan- og bygningsetaten), Eskil Bråten (Eiendoms- og byfornyelsesetate) og Jon Carlsen (Boligbygg Oslo KF).