11.400 KVM: Bygningsmassens samlede areal er på 11.400 kvadratmeter. Grieg-gaarden (lyst glassbygg) og Hotel Admiral (rødt) til venstre for kvartalet.

Niam skal oppgradere kontorkvartal sentralt i Bergen

– Prosjektet har ambisiøse mål om å skape et innbydende kvartal med moderne og attraktive arbeidsplasser, samtidig som det historiske preget bevares.

I januar 2022 skrev Estate Nyheter at Niam kjøpte C. Sundts gate 29, 27 og 33 av Odfjell Eiendom. Nr. 29 er leid ut til NAV, mens nr. 27 og 33 huser Norges Kreative Fagskole. Eiendommene utgjør til sammen 11.400 kvadratmeter.

Nå har Se-Arkitektur, på vegne av Niam, sendt inn en søknad om rammetillatelse for eiendommene.

– Prosjektet skal oppgradere kontorlokalene i den eksisterende bygningsmassen i et historisk og attraktivt område i Bergen. Et viktig tiltak er etablering av et glasstak i gårdsrommet, tilpasset eksisterende gesimshøyde, skriver arkitektselskapet i søknaden til Plan- og bygningsetaten.

Tiltaket skal bevare byggenes tradisjonelle saltaksform og arkitektoniske uttrykk, samtidig som bakgården får en ny, funksjonell bruk.

Ifølge arkitektselskapet er målet å skape et innbydende kvartal med moderne arbeidsplasser, der det historiske preget bevares. Det legges vekt på gode fellesfunksjoner, åpenhet og fleksible løsninger, slik at området blir både funksjonelt og estetisk tiltalende.

Den innvendige fasaden mot atriet skal også oppgraderes for å fremheve byggenes arkitektoniske kvaliteter.

Kvartalet ligger i hjertet av Bergen sentrum, omgitt av en rik historisk og urban kontekst. I stedsanalysen skriver arkitektselskapet at C. Sundts gate har spilt en viktig rolle i å knytte sentrum sammen, og murgårdene langs sjøkanten danner en markant kontrast til Bryggen på den andre siden av Vågen.

– Disse bygningene står som tydelige symboler på byens utvikling. Området kjennetegnes av en variert sammensetning av typologier og bebyggelse, inkludert boliger, næringsvirksomhet, utdanningsinstitusjoner og kultur.

Da Oslo overtok som Norges største by i 1833, var Bergen fortsatt dominert av trehusbebyggelse. På andre halvdel av 1800-tallet gjennomgikk byen en omfattende endring, der murbyen vokste frem.

– Bybranner i sentrum førte til store ødeleggelser, og tidligere brannsikringstiltak som allmenninger var ikke tilstrekkelige. Som følge av dette ble brannforskriftene gradvis strengere, og myndighetene innførte økende krav om murbygging i sentrum i 1899, skriver Se-Arkitektur.

Powered by Labrador CMS