– Bygg høyere og tettere

Publisert Sist oppdatert

– Stat, kommune, byplanleggere og boligbyggere må sammen ta de store, helhetlige byutviklingsgrepene for å møte befolkningsveksten, sier konsernsjef Martin Mæland i OBOS til selskapets egne nettsider.

Les også: Hva er «villamessig»?

Les også: Pokersjanse kan gi storgevinst

– Vi må la byene få utvikle seg som byer for å håndtere den antatte befolkningsveksten. Å bygge høyere, tettere og med et godt kollektivtilbud er nøkkelen til at også morgendagens byer blir gode steder å bo, sier Mæland.

En halv million nye innbyggere

De neste 20-30 årene kan Oslo vokse med 300 000 innbyggere, og Akershus med 250 000 nye innbyggere. Det betyr at det må bygges like mange boliger på de neste 20-30 årene som det ble bygget de siste 100-150 årene.

Les også: Ønsker utbyggere dit peppern gror

– Med denne befolkningsveksten i sikte må takten i boligbyggingen økes. Det er kun mulig hvis kollektivtilbudet er godt nok, hvis bolig og næring integreres tettere for å få reiseavstandene ned, hvis skoler, barnehager, idrettsanlegg bygges ut parallelt, og hvis utbyggerne har god nok forutsigbarhet og opplever mindre detaljstyring i hvordan tomtene skal utnyttes. Det krever samarbeid, mener Mæland.

Les også: Utbyggerne vil ha nye løsninger

– Nytter ikke å tenke smått

– Dagens byplanlegging definerer fremtidens byer. Da nytter det ikke å tenke smått. Det er på tide å ta de store byplanleggingsgrepene, sier OBOS-sjefen. 

Mælands utspill kommer i forkant av årets OBOS Boligkonferanse, som løper av stabelen i morgen. Da møtes premissgivere fra stat og kommune, samt store deler av bolig- og byggebransjen, arkitekter, byplanleggere og urbanister for å diskutere hvilke store, overordnede grep som må tas for å møte befolkningsveksten i de større norske byene i årene som kommer. 

Les også: Eplehageutbygger har tjent 258 millioner på fem år

Les også: OBOS gjør storkjøp av tomt

Les også: – Boligfesten fortsetter

Les også: Vil ha mer fortetting

Les også: Vil begrense fortetting

Les også: Ny kommuneplan for Oslo

Les også: Ja til mindre leiligheter

Les også: Bolig knuser næringseiendom

Les også: – Boligprisutviklingen gir grunn til bekymring

 

Powered by Labrador CMS