Juss:

ENIGE: Det blir ingen rettssak av konflikten om det store prosjektet.

Advokatene sto klare til å slåss i retten, men så ble partene enige på kammerset

- Det er læring i å løse en sak selv heller enn å belaste samfunnet og rettsapparatet, sier konserndirektøren.

Publisert

Byggingen av Ramsalt-prosjektet med 105 leiligheter i Bodø sentrum ble ett år forsinket. Uenighet om årsaken førte dermed til konflikt om sluttoppgjøret mellom byggherre Hundholmen Byutvikling og entreprenør Skanska, men nå er dette et tilbakelagt stadium ifølge en pressemelding.

- Vi enig om konsekvensen og vi har signert et sluttoppgjør, sier konserndirektør Tor Arne Midtskogen i Skanskas byggvirksomhet i Norge.

Tidlig i konflikten ble det opprettet en styringsgruppe bestående av Midtskogen, regiondirektør Trond Krogstadmo fra Skanska, direktør Mona Liss Paulsen i byggelaget Nobl og direktør Morten Jakhelln i Hundholmen Byutvikling.

- Gruppen ble enig om at prosessen var oss imellom. Vi har hele tiden vært svært løsningsorienterte og har bygd tillit. Etter at dialogen kom igang ble det fart fra Skanskas side i å få levert et produkt av svært god kvalitet. Ramsalt ble veldig bra, sier Paulsen.

Verken Skanska, Nobl eller Hundholmen Byutvikling vil offentliggjøre kravene som lå til grunn for konflikten.

- Vi er enig om å ikke gå ut med tall, men ett års forsinkelse koster penger. Skanska har hatt kostnader og vi har hatt kostnader. Nå har vi lagt dem på vektskåla og blitt enig om en form for rettferdighet. Og vi er stolte over å ha løst dette oss imellom heller enn å bruke masse penger på advokater og tid i rettsapparatet. Vi fikk konflikten ned på et nivå hvor vi klarte å snakke sammen og det har vært flott. Det har vært en vilje fra alle om å komme i mål, påpeker Jakhelln.

Partene er enig om å kunne se tilbake på en respektfull dialog i forhandlingene. De ønsket også å bruke ressursene sine til å jobbe med ny utvikling i stedet for å bli fastlåst i gammel krangling.

- Det har ikke vært noe skyggespill. Da vi møttes for å finne en endelig løsning var vi ærlige med hverandre, og her er ingen vinner. Vi måtte bevege oss dit hvor man er sånn passe mellomfornøyd, og strekke seg litt lenger enn man hadde tenkt, sier Midtskogen blant annet.

Men parallelt med dialogen har begge parters advokater vært i full forberedelse mot en potensiell rettssak.

- Når man nærmer seg retten blir ofte klimaet litt dårligere. Det klarte vi å unngå, samtidig som vi har holdt humøret oppe med mål om å løse tvisten selv, sier Midtskogen.

Jakhelln trekker frem at den viktigste utfordringen i en slik dialog er å bygge tillit.

- Så har vi hele tiden gjentatt et ønske om å forhandle - ikke å havne i retten. Vi hadde fått plass i retten i februar neste år, men plusser man på en ankeprosess hadde vi ikke fått noe resultat før tidligst høsten 2022, vedgår han.

Samtidig er Jakhelln klar på at resultatet egentlig ikke burde latt seg gjøre.

- I et prosjekt som Ramsalt med ett års forsinkelse og så store avvik i forhold til det som var planlagt, er det interessant at vi har fått til dette. Læringen må nok bli at en slik prosess handler om tålmodighet og utholdenhet. Poenget er å ikke miste trua på å finne en løsning, forklarer han.

Partene trekker også frem samfunnsperspektivet. At det ikke alltid er nødvendig å bruke rettsapparatet.

- Det er læring i å løse en sak selv heller enn å belaste samfunnet og rettsapparatet. At man bruker tid og virkelig prøver nok for å løse ting heller enn å eskalere for så å dytte det på andre for å finne løsninger, presiserer Midtgård.

Powered by Labrador CMS