IKKE BEKYMRET: F.v. Andreas Martinussen i Solon Eiendom, Terje Buraas i DNB Eiendom og Daniel Siraj i OBOS under denne ukens eiendomsseminar i regi av DNB.

– Rentehoppet får liten betydning

Boligaktørene lar seg ikke stresse av stigende renter.

Publisert

OBOS-sjef Daniel Siraj var blant de som var til stede under DNBs boligseminar denne uken. Han lot ikke til å bekymre seg over rentejusteringen som ble offentliggjort torsdag.

– Jeg er ikke bekymret. Dette rentehoppet kommer ikke til å bety nevneverdig mye. Denne justeringen har på mange måter vært varslet i lengre tid. Folk er ikke dumme og har tatt høyde for at dette ville komme.

– Når det i tillegg ikke er nok boliger til å dekke etterspørselen, så vil ikke denne renteendringen ha noe å si, sa Siraj.

– Da er man ute og kjøreSiraj er mer opptatt av å kunne bygge rimeligere, slik at boligutviklerne kan tilby billigere boliger. Ikke minst til de som ikke har så mye å rutte med.

– Folk med lav inntekt skal også ha et sted å bo. Men de har ikke ressurser til å håndtere kvadratmeterprisene som vi ser i dag. Er man eksempelvis nyskilt på lærerlønn, så er man ute og kjøre i dagens boligmarked i Oslo. Vi må bygge boliger for de store massene, påpekte han.

LES OGSÅ: Dette gir dyrere boliger

Lillestrøm også for dyrtSiraj deltok senere i en paneldebatt sammen med Andreas Martinussen, administrerende direktør i Solon Eiendom og Terje Buraas, leder for DNB Eiendom.

I debatten ble den såkalte sykepleierindeksen viet en del oppmerksomhet. Den norske sykepleierindeksen angir hvor stor del av markedet en singel sykepleier kunne ha kjøpt. Med utgangspunkt i en snittlønn på 540.000 kroner, rekker dette til å kjøpe fem prosent av boligene som er omsatt i Oslo i 2018.

– Man kommer ikke langt med denne lønnen i dagens marked, sa Buraas før han la til:

– Da må i stedet innstille seg på å kjøpe bolig et stykke unna byen, eksempelvis på Lillestrøm. Det er ni minutters reise med toget.

Det fikk Siraj til å ta ordet.

– Nå har vi sett at boliger på Lillestrøm har blitt omsatt for 80.000 kroner per kvadratmeter. En sykepleierlønn rekker ikke langt her heller. Man må nok reise lenger ut enn til Lillestrøm for å finne rimelige boliger.

LES OGSÅ: Her gikk det leiligheter i rekordfart (+)

– Psykologien styrerAndreas Martinussen i Solon var kanskje den som i paneldebatten syntes mest uberørt av renteendringen, all den tid han produserer dyre boliger for en godt bemidlet kundegruppe.

– Boliger i premiumsegmentet selger bra. Men det er viktigere enn noen gang å bygge boliger som man skiller seg ut på, enten det er arkitektur eller andre ting.

– Da er jeg mer bekymret for psykologien i markedet. Hvis mediene nå kjører på med mange negative oppslag om boligmarkedet, så kan det virke inn på etterspørselen i vårt segment.

– Det er mye kraft i negativ omtale, så jeg håper vi slipper for mye av det denne gangen, sa Martinussen.

Powered by Labrador CMS