Den midlertidige gangbroen i dag er hovedfartsåren for myke trafikanter ut til Sørenga.

Sier nei til permanent gangbro i Bjørvika

Oslo Elveforum og Miljøforeningen Akerselvas Venner mener en permanent broforbindelse mellom Sukkerbiten og Sørenga er en dårlig idé.

Publisert

I juli skrev Estate Nyheter at Byrådsavdeling for miljø og samferdsel ber Bymiljøetaten vurdere behovet for en permanent bro mellom Sukkerbiten og Sørenga. Bakgrunnen er at den midlertidige gangbroen i dag er hovedfartsåren for myke trafikanter ut til Sørenga, og benyttes av både beboere og besøkende til næringsvirksomhetene og til badefasilitetene.

Oslo Elveforum og Miljøforeningen Akerselvas venner synes imidlertid at en permanent bro er en dårlig idé. I et felles brev til samferdsels- og miljøkomiteen i Oslo bystyre skriver de at det allerede nå kan trekkes en konklusjon om at «det ikke bør etableres noen permanent broforbindelse over til Bjørvika».

– Sjøarealet i Bispevika vil bli redusert med ca. ⅓ ved at deler av boligfeltene bygges ute i sjøen i den nordøstre delen av Bispevika. Dette fører til at det blir kortere å gå rundt Bispevika når området er ferdig utbygd og Havnepromenaden er ferdig, enn det mange synes å tro. Det blir dermed forholdsvis lite å spare i gangavstand ved å bygge en permanent bro over til Sørenga, heter det i brevet.

Oslo Elveforum og Miljøforeningen Akerselvas venner mener at man for alle praktiske formål snakker om en forskjell i gangtid på 2–3 minutter eller mindre.

I brevet påpeker de også at dagens midlertidige bro fra Sukkerbiten over til Sørenga «forvansker opplevelsen av Akerselvas os». Småbåter, kanoer og kajakker som i dag går ned Akerselva, må helt ut til Sørengutstikkeren for å komme under dagens midlertidige bro og kunne gå ut fjorden.

– Den midlertidige broen forvansker samtidig opplevelsen av Bispevika som en del av fjorden. Munchmuseet og bygningene ytterst på Sørenga, i kombinasjon med broen, gjør at Bispevika fremstår som et lukket basseng sett fra Stasjonsallmenningen, til dels også fra Havnepromenaden i Bispevika nord og Bispevika sør. Selv fra munningen av Bispekilen, der utsynet mot fjorden fra den indre delen av Bispevika er bredest, vil en permanent bro over til Sørenga, selv med et høyt brospenn, svekke opplevelsen av Bispevika som en del av fjorden, og også være estetisk uheldig, skriver de.

Med mindre en permanent bro bygges som en vippebro eller ei svingbro, «som i praksis ikke er noe godt alternativ med stor båttrafikk, vil i det minste deler av den permanente broen måtte få et høyt brospenn».

– Samlet sett er det etter vårt syn ingen tvil om at ulempene ved en permanent broforbindelse til Sørenga er langt større enn fordelene. Kostnadene ved å bygge broen er her et tilleggsmoment, skriver Oslo Elveforum og Miljøforeningen Akerselvas venner.

Powered by Labrador CMS