Estate Nyheter

NYHETER – NORGE

Analysesjef Øyvind Johan Dahl i Newsec opplever et sterkt transaksjonsmarked etter en treg start på 2018.

Newsec oppjusterer transaksjonsvolumene

Stor fart i transaksjonsmarkedet gjør at Newsec oppjusterer anslagene for 2018 med 10 milliarder kroner.

Dag-Jørgen Saltnes

mandag 10. september 2018 12:15 (Oppdatert 10. september 2018 12:15)FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Etter en treg start på transaksjonsmarkedet i 2018, nedjusterte Newsec sine anslag for transaksjonsvolumet i 2018 fra 75 til 65 milliarder kroner etter første kvartal. Analysesjef Øyvind Johan Dahl mener 2018 startet tungt innenfor både antall transaksjoner og transaksjonsvolum.

– Årsaken var utelukkende hva som skjedde rundt finansiering. Finanstilsynet varslet strengere tolkning av Solvens II regelverket og en umiddelbar effekt var at store deler av SPV-finansieringen forsvant. Livselskapene sluttet å låne ut penger til singel purpose-selskaper med én eiendom. Samtidig var rentene på vei opp og vi fikk et vakuum hvor kjøper og selger ikke møtte hverandre. Newsec startet derfor året med et anslag på 65 milliarder i transaksjonsvolum, hvor vi anslo at ca. 10 milliarder ville forsvinne fra syndikatene, sier Dahl.

I den seneste podcasten Eiendomspodden oppsummerer Øyvind Johan Dahl og Newsec-sjef Jon H. Dahlberg Årstad andre kvartal. De slår fast at transaksjonsmarkedet har tatt seg kraftig opp igjen.

– Nå har pilen snudd, nå er det fart igjen. Nå har vi hatt en runde med mange aktører etter sommeren, og det er ingenting som taler for at det skal dabbe av. Det er mye kapital, det er mye egenkapital og bankene er der. Vi ser spesielt to segment som investormarkedet er opptatt av: kontor og logistikk. Det er litt mer varsomhet med handel, sier Dahlberg Årstad.

Dermed oppjusterer Newsec anslagene for transaksjonsvolumet med 10 milliarder kroner til 75 milliarder. Ser man bort fra salget av Mongstad-basen, ble det ikke registrert noen transaksjoner over milliarden i løpet av første kvartal. Øyvind Johan Dahls analyseteam har nå registrert åtte transaksjoner over 1 milliard kroner i år, og det ventes flere større transaksjoner mot slutten av året.

– I tillegg til Bane NORs kommende salg i Schweigaards gate 33, vet vi allerede om et par andre store eiendommer som snart vil komme til markedet og dra volumet ytterligere opp fram mot årsslutt. Likviditeten er absolutt på vei tilbake og det er ingen tvil om at kjøpelysten for norsk næringseiendom er til stede. Vi har derfor oppjustert volumet til 75 milliarder, sier Dahl.

Han mener det er interessant å se at det fortsatt er interesse fra utenlandske aktører.

– Det tok litt tid før vi så de i år, men nå utgjør de ca. 15 prosent av volumet, noe som normalt ligger rundt 20-25 prosent, sier Dahl og fortsetter: Videre er det interessant å se at utenlandske aktører ser mer og mer utenfor Oslo. Da de begynte å komme i 2014/2015, var det stort sett yield-eiendommer sentralt i Oslo som ble kjøpt. 50-60% av utenlandske kjøp ble gjennomført i Oslo-området. Nå begynner de å bli mer kjent i Norge og tørr gå utenfor hovedstaden hvor det fortsatt finnes attraktive yieldgap. Så langt i år fordeles deres kjøp seg med kun 20 prosent i Oslo og hele 60 prosent fordelt på Bergen, Trondheim og Stavanger. Vi tror absolutt dette er en trend som vil fortsette og at budrunder på større eiendommer utenfor Oslo vil kunne dra seg til når kapitalsterke utenlandske aktører slenger seg med.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Estate Norge

Thon får rive to bygårder (+)

Utvikling, Pluss / torsdag 15. november 2018

Slik blir Norges mest fremtidsrettede bygg

Estate Play / torsdag 15. november 2018

Haugen i retten etter boligkjøp

Aktuelt / torsdag 15. november 2018

WeWork verdsettes til 400 milliarder kroner

Aktuelt / torsdag 15. november 2018

Dropper boliger på Skøyen (+)

Utvikling bolig, Pluss / torsdag 15. november 2018

Vil utvide supersentralt hotell (+)

Utvikling, Pluss / torsdag 15. november 2018

Mest leste nyheter Estate Norge
Kjempetransaksjon på FornebuKjempetransaksjon på Fornebu 12. november 2018
Flere går fra CushmanFlere går fra Cushman 13. november 2018
Eiendomsgigant vil inn i det norske boligmarkedetEiendomsgigant vil inn i det norske boligmarkedet 9. november 2018

Siste nytt fra Estate Vest-Norge

Vil bygge 48 leiligheter i Fana

Nyheter / torsdag 15. november 2018

TT Eiendomsutvikling AS ønsker å oppføre tre boligblokker med fem etasjer i Hamrevegen.

Storprosjekt på Kokstad

Nyheter / onsdag 14. november 2018

Brødrene Ulveseth AS vil bygge 140 leiligheter ved bybanestoppet på Kokstad.

Kygo med planer for Bergens dyreste bolig

Nyheter / onsdag 14. november 2018

Artisten Kygo har engasjert arkitekt for å få fart på planene for Hopsnesvegen 120, som kostet ham 41 millioner kroner.

Siste nytt fra Naringseiendom.no

Lagunen Storsenter utvider

Nyheter / torsdag 15. november 2018

Nå åpner senteret med 50.000 nye kvadratmeter bestående av 50 nye butikker og spisesteder.

Skaper nye destinasjoner

Nyheter / onsdag 14. november 2018

Pop up leverandøren, Urban Jungle lanserer flere spennende pop ups i Oslo.

Verdens største selskaper utnytter WeWork-effekten

Nyheter / tirsdag 13. november 2018

Verdens største kontorbrukere tilpasser virksomheten sin etter WeWorks voldsomme inntog i kontormarkedet.