Estate Nyheter

NYHETER – NORGE

Analysesjef Øyvind Johan Dahl i Newsec opplever et sterkt transaksjonsmarked etter en treg start på 2018.

Newsec oppjusterer transaksjonsvolumene

Stor fart i transaksjonsmarkedet gjør at Newsec oppjusterer anslagene for 2018 med 10 milliarder kroner.

Dag-Jørgen Saltnes

mandag 10. september 2018 12:15 (Oppdatert 10. september 2018 12:15)FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Etter en treg start på transaksjonsmarkedet i 2018, nedjusterte Newsec sine anslag for transaksjonsvolumet i 2018 fra 75 til 65 milliarder kroner etter første kvartal. Analysesjef Øyvind Johan Dahl mener 2018 startet tungt innenfor både antall transaksjoner og transaksjonsvolum.

– Årsaken var utelukkende hva som skjedde rundt finansiering. Finanstilsynet varslet strengere tolkning av Solvens II regelverket og en umiddelbar effekt var at store deler av SPV-finansieringen forsvant. Livselskapene sluttet å låne ut penger til singel purpose-selskaper med én eiendom. Samtidig var rentene på vei opp og vi fikk et vakuum hvor kjøper og selger ikke møtte hverandre. Newsec startet derfor året med et anslag på 65 milliarder i transaksjonsvolum, hvor vi anslo at ca. 10 milliarder ville forsvinne fra syndikatene, sier Dahl.

I den seneste podcasten Eiendomspodden oppsummerer Øyvind Johan Dahl og Newsec-sjef Jon H. Dahlberg Årstad andre kvartal. De slår fast at transaksjonsmarkedet har tatt seg kraftig opp igjen.

– Nå har pilen snudd, nå er det fart igjen. Nå har vi hatt en runde med mange aktører etter sommeren, og det er ingenting som taler for at det skal dabbe av. Det er mye kapital, det er mye egenkapital og bankene er der. Vi ser spesielt to segment som investormarkedet er opptatt av: kontor og logistikk. Det er litt mer varsomhet med handel, sier Dahlberg Årstad.

Dermed oppjusterer Newsec anslagene for transaksjonsvolumet med 10 milliarder kroner til 75 milliarder. Ser man bort fra salget av Mongstad-basen, ble det ikke registrert noen transaksjoner over milliarden i løpet av første kvartal. Øyvind Johan Dahls analyseteam har nå registrert åtte transaksjoner over 1 milliard kroner i år, og det ventes flere større transaksjoner mot slutten av året.

– I tillegg til Bane NORs kommende salg i Schweigaards gate 33, vet vi allerede om et par andre store eiendommer som snart vil komme til markedet og dra volumet ytterligere opp fram mot årsslutt. Likviditeten er absolutt på vei tilbake og det er ingen tvil om at kjøpelysten for norsk næringseiendom er til stede. Vi har derfor oppjustert volumet til 75 milliarder, sier Dahl.

Han mener det er interessant å se at det fortsatt er interesse fra utenlandske aktører.

– Det tok litt tid før vi så de i år, men nå utgjør de ca. 15 prosent av volumet, noe som normalt ligger rundt 20-25 prosent, sier Dahl og fortsetter: Videre er det interessant å se at utenlandske aktører ser mer og mer utenfor Oslo. Da de begynte å komme i 2014/2015, var det stort sett yield-eiendommer sentralt i Oslo som ble kjøpt. 50-60% av utenlandske kjøp ble gjennomført i Oslo-området. Nå begynner de å bli mer kjent i Norge og tørr gå utenfor hovedstaden hvor det fortsatt finnes attraktive yieldgap. Så langt i år fordeles deres kjøp seg med kun 20 prosent i Oslo og hele 60 prosent fordelt på Bergen, Trondheim og Stavanger. Vi tror absolutt dette er en trend som vil fortsette og at budrunder på større eiendommer utenfor Oslo vil kunne dra seg til når kapitalsterke utenlandske aktører slenger seg med.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Estate Norge

Varsler massiv butikkdød

Nyheter / fredag 21. september 2018

– Rentehoppet får liten betydning

Nyheter / fredag 21. september 2018

Varsler erstatningskrav på 150-500 millioner (+)

Pluss / fredag 21. september 2018

Oslo Finans-syndikat med eiendomskjøp

Nyheter / fredag 21. september 2018

Lanserer VIP-løsning for boligkjøpere

Nyheter / fredag 21. september 2018

Vil ha 50 millioner for kombibygg (+)

Pluss / fredag 21. september 2018

Mest leste nyheter Estate Norge
Ofrer gullkalven for de neste 150 åreneOfrer gullkalven for de neste 150 årene 19. september 2018
Varsler massiv butikkdødVarsler massiv butikkdød 21. september 2018
Krevde 80 millioner kroner for tomteareal. Fikk 1,2 millionerKrevde 80 millioner kroner for tomteareal. Fikk 1,2 millioner 18. september 2018

Siste nytt fra Estate Vest-Norge

Skal rives og erstattes med tvillingtårn

Nyheter / fredag 21. september 2018

Fylkesutvalet går inn for å rive fylkeshuset og bygge to heilt nye tårn på tomten. Prislappen er på 941 millioner kroner.

«Verdens beste» bygg har fått ny eier

Nyheter / torsdag 20. september 2018

I 2003 ble bygget kåret til det beste bygget i verden. Nå har Telenor Eiendom solgt Telenorbygget i Birkelandsskiftet.

Skal renoveres for over en halv milliard kroner

Nyheter / onsdag 19. september 2018

Statsbygg har fått klarsignal av regjeringen til å rehabilitere Norges Handelshøyskole for over en halv milliard kroner.

Siste nytt fra Naringseiendom.no

Amfi Kanebogen nominert til Årets Kjøpesenter 2018

Nyheter / torsdag 20. september 2018

Olav Thon Gruppens kjøpesenter i Harstad er nominert til Årets Kjøpesenter-prisen av Nordic Council of Shopping Centers.

Dette bygget produserer og lagrer energi

Nyheter / onsdag 19. september 2018

REMA 1000s nye distribunal i Sandnes har en helhetlig energiløsning som gjør at bygget delvis er selvforsynt med elektrisitet.

New Norwegian Design

Nyheter / tirsdag 18. september 2018

THE THIEF og Noord har gått sammen om å presentere utstillingen «New Norwegian Design».