Nyheter

Luksusrestaurant på toppen av Barcode vil unngå turbulens

På grunn av vindforholdene vil Nodee Sky ha skyvbare glassvegger til uteserveringen på plan 13 i Bjørvika, men Plan- og bygningsetaten sier nei.

Nå har advokatfirmaet Elden klaget på avslaget. (Illustrasjon: Dark Arkitekter)
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

På vegne av Nodee Sky AS, som er leietaker i Dronning Eufemias gate 28 i Bjørvika, sendte Dark Arkitekter i april en søknad til Plan- og bygningsetaten (PBE). Søknaden gjaldt skyvbare glassfelt på tre sider av eksisterende pergola på takterrasse på plan 13.

Bygningen i Dronning Eufemias gate 28 er det vestre av i alt tre bygg som utgjør DNBs nye hovedkvarter.

Formidabel utsikt

Takterrassene på plan 13 og 15 i bygningen er offentlig tilgjengelige. Terrassen på plan 13 har universelt utformet adkomst, mens takterrassen i 15. etasje må nås via trapp fra 14. etasje.

– Utsikten fra terrassene oppleves som formidabel med utsyn til del av Oslofjorden og omkringliggende bebyggelse, påpekte Dark Arkitekter i søknaden.

Der skrev arkitektselskapet også at «organisering av bebyggelsen i Barcode-rekken gjør den utsatt for vind, og da spesielt vind fra nord og sør. Hovedvindretning om vinteren er nordavinden, mens den om sommeren kommer fra sør. Den sørlige vinden fra fjorden kommer inn i byen med høy styrke.

Ubehagelige vindforhold

– Den godkjente løsningen med overdekning/pergola og hev/senk glassrekkverkene på takterrasse plan 13 har ført til bedring av klimatiske forhold. Pergolaen gir mulighet for å sitte ute på terrassen i regnvær, samt at den gir skygge de dagene når solen steker. Hev/senk glassverkene tar til en viss grad av for vinden, men eliminerer ikke turbulens, heter det i søknaden.

Til tross for gjennomførte tiltak oppleves vindforholdene «som ubehagelig og for kaldt til at besøkende ønsker å være ute på terrassen plan 13».

Utvidet bruk

– Bevegelseshemmede som er mindre mobile, er ekstra plaget av kald eller sterk vind. Mulighetene for å kunne oppholde seg på terrassen beskyttet mot vinden, vil være spesielt viktig for denne gruppen besøkende, understreket Dark Arkitekter.

Arkitektselskapet understreket at takterrassen fortsatt være offentlig tilgjengelig med mulighet for vindskjerming ved etablering av glassfelt på 3 sider av eksisterende pergola.

– Forbedret klimabeskyttelse vil gi mulighet for økt brukbarhet om sommeren, men vil også gi mulighet for utvidet bruk gjennom alle årstidene. Det vil bidra til å utvikle terrassen som en god møteplass som vil bidra til mer opphold, mer byliv og økt trivsel i Bjørvika, skrev arkitektselskapet i søknaden.

Avslo søknaden

PBE avslo søknaden fordi tiltaket totalt sett vil «svekke Barcode-konseptet med en klar hovedform på bygningen».

– Bygningen og dermed Barcode-rekken vil ikke lenger ha en offentlig tilgjengelig takterrasse som sikrer et uteareal der alle kan ta del i utsikten. Tiltaket tilfredsstiller ikke plan- og bygningslovens bestemmelser, uttalte etaten.

Engasjerte Elden

Nodee Sky AS har engasjert Advokatfirmaet Elden, som har sendt en klage til PBE på avslaget. Etter en «grundig juridisk gjennomgang av både lovverk, forskrifter og reguleringsplan» kan ikke advokatfirmaet se at det omsøkte tiltaket strider mot bestemmelser gitt i eller i medhold av lov.

Nodee har to restauranter i det nevnte bygget, hvorav den andre er på bakkeplan. På restaurantens hjemmeside beskrives Nodee Sky som «luxury wining and dining».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se Ringnes’ elleville eiendomsmeny for 2019
Play
Skrur tiden tilbake til 1902
Utvikling
Har passert 100.000 kroner per kvadratmeter (+)
Bolig
Selger portefølje med 38 leiligheter (+)
Transaksjoner
– Vi kan øke inntektene til gårdeiere med 25 prosent
Aktuelt
Se alle pluss saker
Norge best rustet for ny nedtur
Aktuelt
Møller Eiendom ansetter miljøstrateg
Karriere
Blir partner i ProBiz
Karriere
Vil åpne for 5000 nye boliger helt øst i byen
Bolig