Estate Nyheter

NYHETER – NORGE

KJØPTE IBSEN-GÅRD: Christian Ringnes-dominerte Victoria Eiendom kjøpte Arbins gate 1 i 2012.

Ringnes bygger teaterscene

Victoria Eiendom vil utvide Ibsenmuseet og etablere en ny teaterscene dedikert Ibsens scenekunst i et tilbygg i Arbins gate 1. Teaterscenen skal driftes av Nationaltheatret.

Tore Årdal

tirsdag 10. juli 2018 4:00 (Oppdatert 9. juli 2018 23:27)FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Christian Ringnes-dominerte Victoria Eiendom kjøpte Arbins gate 1 i 2012. Han kunne ikke se for seg et scenario der både Ibsenmuseet måtte flytte og Ibsens leilighet kunne bli stengt for alle. «Jeg måtte reagere. Det ble fryktelig godt betalt, men det får så være» uttalte Ringnes til Aftenposten.

Nå har Hammer Arkitekter sendt søknad om rammetillatelse til Plan- og bygningsetaten (PBE) for Arbins gate 1. Søknaden er sendt på vegne av Victoria Eiendom-selskapet AS Forretningsgården.

– Prosjektets hovedformål er å etablere en ny teaterscene dedikert til Ibsens scenekunst ved oppføring av tilbygg i bakgården som vil romme en mindre teatersal med kapasitet til ca. 150 publikummere, samt å utvide det eksisterende museum. Teaterscenen vil etableres i tilknytning til det eksisterende Ibsenmuseet i bygningens første etasje og Ibsens leilighet i andre etasje og vil driftes av Nationaltheatret, skriver arkitektselskapet i søknaden.

Hammer Arkitekter påpeker at teaterscenen i tillegg vil være viktig for Nationaltheatret, ettersom forestillinger kan legges til Ibsenmuseet når Nationaltheatret stenges for rehabilitering i en 3-års-periode. Det er også planlagt å oppføre engelskspråklige Ibsen-oppsetninger for turister i sommermånedene, når andre teatre er stengt.

– Teateret vil således utgjøre et tiltrengt tilskudd til byens kulturliv og turistnæring. I den sammenheng vises det også til den såkalte «sitatgaten» i gateløpet mellom Ibsenmuseet og Grand café i Karl Johans gate, der kjente Ibsen-sitater er nedfelt i granittsteinene i fortauet, heter det i søknaden.

Ved å utvikle Ibsenmuseet til et Ibsen-hus med teaterscene m.m. vil aktivitetsnivået kunne økes. I forslag til Statsbudsjett for 2018 er det satt av en egen budsjettpost for å etablere en teaterscene i tilknytning til Henrik Ibsens hjem.

– Teaterscenen vil revitalisere museet og gi helt nye muligheter til å skape et fullverdig «Ibsen-hus», skriver Hammer Arkitekter.

 

2 kommentarer til “Ringnes bygger teaterscene

 1. Dette er et glimrende prosjekt. Jeg håper bare at Christian Ringnes ikke tillater at arkitekten setter seg selv foran Ibsen, og designer en «spennende og nyskapende» teatersal som oser av arkitektonisk egosentrisitet. Salen vil dermed forstyrre opplevelsen av Ibsens teaterstykker. Teatersalen bør utformes i klassisk stil, med andre ord i en arkitektur som gjenspeiler epoken da Ibsen skapte sine mesterverk. Scenen vil dermed også videreføre karakteren i den vakre gamle bygården der Ibsenmuseet holder til.

  Utbyggere og arkitekter bør befri seg fra den desperate trangen til å «gjenspeile vår tid» og være «nyskapende», det vil si fremheve seg selv, på bekostning av innholdet i klassisk kunst og epoken den ble skapt i.

  Christian Ringnes har vist respekt for den historiske konteksten i utviklingen av Ekeberg-restauranten. Der har han arkitektstanden med seg, fordi tidlig funkis dyrkes av modernister som en tidlig fase av deres egen smakspreferanse. Dermed er tilpasning godtatt.

  Alle tidligere stilarter anses derimot som utdødde. Den rådende modernistiske ideologien forbyr arkitekter å røre førmodernistiske stilelementer i nybygg. Derfor hylles kontrast når man bygger nytt i eldre og klassisk pregede bygningsmiljøer.

  Aktører i byggebransjen bør merke seg at Riksantikvaren i sin nye Bystrategi anbefaler harmonisk tilpasning når det oppføres nybygg i verneverdige bygningsmiljøer. Riksantikvaren fraråder kontrast. Se https://www.riksantikvaren.no/Tema/Byer-og-tettsteder/Riksantikvarens-bystrategi.

  Les mer om samtidsarkitektur som viderefører gode tradisjoner på http://www.intbau.org

  Jeg vil tilføye at også Nationaltheatret bør befri seg fra den etterhvert forutsigbare og konvensjonelle trangen til å «nyfortolke» klassiske teaterstykker på en måte som forstyrrer og undergraver forfatterens budskap og kunstneriske virkemidler. Regissørene setter seg altfor ofte foran forfatteren, med resultat et forestillingen blir forvirrende i sin form og fratar publikum muligheten til å oppleve klassisk teaterkunst på en autentisk måte.

  Audun Engh
  INTBAU Norge.
  audun.engh@gmail.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Estate Norge

Varsler massiv butikkdød

Nyheter / fredag 21. september 2018

– Rentehoppet får liten betydning

Nyheter / fredag 21. september 2018

Varsler erstatningskrav på 150-500 millioner (+)

Pluss / fredag 21. september 2018

Oslo Finans-syndikat med eiendomskjøp

Nyheter / fredag 21. september 2018

Lanserer VIP-løsning for boligkjøpere

Nyheter / fredag 21. september 2018

Vil ha 50 millioner for kombibygg (+)

Pluss / fredag 21. september 2018

Mest leste nyheter Estate Norge
Ofrer gullkalven for de neste 150 åreneOfrer gullkalven for de neste 150 årene 19. september 2018
Varsler massiv butikkdødVarsler massiv butikkdød 21. september 2018
Krevde 80 millioner kroner for tomteareal. Fikk 1,2 millionerKrevde 80 millioner kroner for tomteareal. Fikk 1,2 millioner 18. september 2018

Siste nytt fra Estate Vest-Norge

Skal rives og erstattes med tvillingtårn

Nyheter / fredag 21. september 2018

Fylkesutvalet går inn for å rive fylkeshuset og bygge to heilt nye tårn på tomten. Prislappen er på 941 millioner kroner.

«Verdens beste» bygg har fått ny eier

Nyheter / torsdag 20. september 2018

I 2003 ble bygget kåret til det beste bygget i verden. Nå har Telenor Eiendom solgt Telenorbygget i Birkelandsskiftet.

Skal renoveres for over en halv milliard kroner

Nyheter / onsdag 19. september 2018

Statsbygg har fått klarsignal av regjeringen til å rehabilitere Norges Handelshøyskole for over en halv milliard kroner.

Siste nytt fra Naringseiendom.no

Amfi Kanebogen nominert til Årets Kjøpesenter 2018

Nyheter / torsdag 20. september 2018

Olav Thon Gruppens kjøpesenter i Harstad er nominert til Årets Kjøpesenter-prisen av Nordic Council of Shopping Centers.

Dette bygget produserer og lagrer energi

Nyheter / onsdag 19. september 2018

REMA 1000s nye distribunal i Sandnes har en helhetlig energiløsning som gjør at bygget delvis er selvforsynt med elektrisitet.

New Norwegian Design

Nyheter / tirsdag 18. september 2018

THE THIEF og Noord har gått sammen om å presentere utstillingen «New Norwegian Design».