Hemfosa ønsker et infill-prosjekt på den ubenyttede delen av tomten. Foto: Google Street View

Vil ha 14 etasjer ved Ringnes Park

Hemfosa vil oppføre et boligbygg på 14 etasjer i nærheten av Ringnes Park i Oslo. Problemet er at tomten ligger utenfor definerte utviklingsområder i kommuneplanen.

Publisert

I 2015 kjøpte det børsnoterte selskapet Hemfosa eiendommen Sannergata 2 i Oslo av et Pareto-syndikat. Bygget er på 18.818 kvadratmeter og har NAV som leietaker.

Tomten er imidlertid ikke maksimalt utnyttet. På vestsiden av bygget ser Hemfosa for seg ”et infill-prosjekt som kan bidra til en god fortetting og et godt bidrag til å løse boligbehovet i Oslo, slik som kommuneplanen legger opp til”.

På vegne av Hemfosa Samfunnsbygg AS anmodet derfor TAG Arkitekter om en forhåndskonferanse hos Plan- og bygningsetaten for å undersøke mulighetene for et nytt boligbygg på 16 etasjer og drøyt 8.000 kvadratmeter BRA.

I en presentasjon påpeker TAG Arkitekter at tomten ligger i et attraktivt boligområde med gode kollektivmuligheter, samtidig som den grenser til flotte rekreasjonsområder og grøntarealer. De foreslår derfor 13 boligetasjer over sokkeletasje med adkomst og boder. I tillegg kommer kjeller og felles takterrasse med uteareal.

Bygget som Hemfosa ønsker, er høyere 30 meter. Selv om tomten ligger utenfor definerte utviklingsområder i kommuneplanen, trekker selskapet frem nærheten til Ringnes Park som et mulig argument for å bygge høyere enn områdets dominerende høyde.

På grunn av tilliggende offentlige friarealer mener Hemfosa at det bør kunne legges til grunn en lavere andel uteoppholdsareal på egen tomt. Selskapet ønsker også å få vurdert muligheten til å gjennomføre tiltaket som byggesak i henhold til ny kommuneplan fremfor en forutgående prosess med ny reguleringsplan.

Plan og bygningsetaten vil ikke anbefale at dette sendes inn som en byggesøknad med dispensasjoner. I så fall vil søknaden med overveiende sannsynlighet avslås.

– Situasjonen på eiendommen og for nærområdet på samme side av veien, samt gjeldende plangrunnlags arealformål, bestemmelser og retningslinjer tilsier for øvrig at selv et omprosjektert tiltak ikke vil kunne behandles som byggesak uten en forutgående omregulering. Da flere av prosjektets grunnleggende forutsetninger også strider mot ovennevnte, vil etaten heller ikke kunne anbefale at tiltaket slik det er vist danner utgangspunktet for et planinitiativ, skriver etaten i referatet fra forhåndskonferansen.

Etaten råder Hemfosa til å bestille en forhåndskonferanse med avdeling for områdeutvikling, eventuelt med et revidert skisseforslag, dersom en fortetting/videreutvikling av eiendommen fremdeles er å anse som aktuelt.

Ill.: TAG Arkitekter.

 

 

 

Powered by Labrador CMS