FÅR KONSEKVENSER: - Et ferskt kontorvedtak ved Sentralkontoret for storbedrifter får konsekvenser for hvor lang avskrivningsperioden skal være, sier skatteadvokat Petter Dragvold.

Hvor lang skal avskrivningsperioden være?

Hvis leietaker har ubetinget rett til forlenge leieavtalen, så forlenges avskrivningsperioden tilsvarende.

Publisert Sist oppdatert

I 2015 ble det fattet et kontorvedtak ved Sentralkontoret for storbedrifter, som nå er publisert i tidsskriftet Skatterett. Saken gjaldt lineær avskrivning på betaling for overtagelse av leieavtale. Spørsmålet var hvor lang avskrivningsperioden skal være. Det avgjørende for avskrivningsperiodens lengde er hva som anses som driftsmidlets levetid. Det mest sannsynlige faktum skal legges til grunn.

I ovennevnte sak hadde skattyter satt avskrivningsperioden til gjenstående tid av inneværende leieperiode, som tre år og fem måneder. Sentralskattekontoret la til grunn at avskrivningsperioden var lengre da selskapet hadde en ensidig og ubetinget rett til forlenge avtalen på samme vilkår i 10 år, to ganger, og satt avskrivningsperioden til 23 år og fem måneder. De mente at det ikke forelå holdepunkter i saken som tilsa at levetiden var kortere. I den forbindelse ble også betalingens størrelse vektlagt.

Les også: Fortsatt fradragsrett for mva på transaksjonskostnader

– Skattyter ble ilagt tilleggsskatt for meravkastningen de hadde oppnådd, noe jeg tror skattyter fant svært strengt og var lite happy for, sier skatteadvokat Petter Dragvold.

Vedtaket vil også få relevans utover det avgjørelsen streng tatt gjelder, mener Dragvold.

– Jeg tenker her på leietakers investeringer på utleiers eiendom, som innebærer en merleie, og som skal avskrives lineært over leieperioden.

Det samme gjelder leietakers egne investeringer i de leide lokalene hvor investeringen er leietakers eiendom, mener skatteadvokaten. I sist nevnte tilfelle gir Lignings-ABC anvisning på bruk av saldoene for bygg. Denne er rettsoppfatningen er sterkt kritisert i teorien og følges ikke i praksis.

– Hvis leieavtalen er på 5 + 5 år, bør leietaker avskrive merleien og/eller sine egne investeringer lineært i samsvar med kontorvedtaket, det vil her si 10 år, hvis det da er mest sannsynlig at leieavtalen vil vare i 10 år.Det hender at utleier gir tilskudd til leietaker ved leieavtalens inngåelse som leietaker kan bruke til egne investeringer. Dette blir ofte benevnt som en mindreleie og skal utgiftsføres lineært over leieperioden.

Les også: Så galt kan det gå

Spørsmålet blir da om utleier kan avskrive mindreleien over innværende leieperiode.

– Det er ikke noen automatikk som tilsier at det skal legges samme leiepriode til grunn for leietaker og utleier. Hvis utleier velger å avskrive lineært over inneværende leieperiode bør dette fremgå av en note i selvangivelsen, poengterer Petter Dragvold.

Les også: Rentebegrensning for eiendomsselskaper

Powered by Labrador CMS