Ukens Tips: Nytt dokumentavgiftsrundskriv 2016

Vi oppsummerer her de viktigste endringene i årets dokumentavgiftsrundskriv.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

I 2016 er det ingen endring i dokumentavgiftens størrelse. Den vil således fortsatt være 2,5 % av avgiftsgrunnlaget, men minst kr 250,-.

Det er vedtatt fritak for dokumentavgift for omorganiseringen som kan gjennomføres med skattemessig kontinuitet, se nærmere om dette i Ukens tips: Dokumentavgiftsfrie omdanninger. På denne bakgrunn er dokumentavgiftsvedtaket § 2 bokstav k) endret slik at det fremgår at det gjelder et fritak for:

“overføring av hjemmel til fast eiendom ved omorganiseringer som kan gjennomføres med skattemessige kontinuitet etter skatteloven § 11-2 til § 11-5, § 11-11 og § 11-20 med tilhørende forskrifter. Omorganiseringen og tinglysingen av hjemmelen til fast eiendom må ha funnet sted etter 1. januar 2016.”

Når ovennevnte unntak påberopes, skal det i henhold til dokumentavgiftsforskriften § 2-4 oppgis etter hvilken bestemmelse omorganiseringen er eller kunne ha vært gjennomført med skattemessig kontinuitet, hvilke virksomheter som har tatt del i omorganiseringen, samt når omorganiseringen har funnet sted. Det skal dokumenteres (for eksempel i form av revisorerklæring og dokumentasjon fra foretaksregisteret) at opplysningene er korrekte.

Dokumentavgiftsloven har fått en ny § 5a som slår fast at den som unnlater å medvirke til kontrollundersøkelse etter forskrifter gitt i medhold av loven, kan straffes med bot eller fengsel inntil 2 år.

For ytterligere, generell informasjon om dokumentavgift viser vi til Ukens Tips: Dokumentavgift.

———————-

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

Om forfatterne:

Line Ravlo-Losvik er dr. juris og partner i Wikborg Rein. Hun er leder av firmaets Næringseiendomsteam.

Trude Gran er senioradvokat i Wikborg Rein og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

Foto: Erik Burås/StudioB13

 

 

Powered by Labrador CMS