Ukens Tips: Dokumentavgiftsfrie omdanninger

I dette tipset ser vi på mulighetene for fritak for dokumentavgift ved overføring av hjemmel til fast eiendom ved omorganiseringer med skattemessig kontinuitet.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Dokumentavgift er en avgift som inntrer ved tinglysning av dokument som overfører hjemmel til fast eiendom, herunder bygning på fremmed grunn og tilhørende festerett til tomten. Avgiften fastsettes til 2,5 % av eiendommens salgsverdi på overføringstidspunktet.

Etter gjeldende rett kan hjemmelsoverføring i forbindelse med alle fusjoner, fisjoner og omdanninger som foretas i henhold til lovfestet selskapsrettslig kontinuitet gjennomføres ved såkalt navneendring uten at dokumentavgift påløper. Ved omorganiseringer som bygger på ulovfestede regler vil hjemmelsoverføring imidlertid utløse dokumentavgift, selv om omorganiseringen kan gjennomføres med skattemessig kontinuitet etter skatteloven. Skattemessig kontinuitet innebærer at transaksjonen gjennomføres uten beskatning og at skattemessige inngangsverdier med videre videreføres.

Ved en rekke omorganiseringer som kan gjennomføres med skattemessig kontinuitet i henhold til skatteloven kapittel 11, vil det i utgangspunktet være behov for å endre på eierforhold til eiendom i grunnboken. Gjeldende rett kan medføre at omorganisering ikke velges gjennomført, eventuelt at omorganiseringen gjennomføres med ulike arrangementer slik at eiendom ikke omregistreres på rette eier for dermed å unngå avgift. Dette kan påvirke informasjonen som framgår av eiendomsregisteret negativt, samt gi usikre hjemmelsforhold.

I Statsbudsjettet 2016 ble det på denne bakgrunn fremmet forslag om å endre regelverket slik at dokumentavgiftsfritaket utvides til å gjelde alle omorganiseringer som kan gjennomføres med skattemessig kontinuitet etter skatteloven med tilhørende forskrifter. Dette vil blant annet innebære at skattelovens bestemmelser som skal legge til rette for at virksomheter kan organiseres på en hensiktsmessig måte, uten hinder av beskatning, ikke motvirkes av en plikt til å betale dokumentavgift. Regelendringen åpner også for at hjemmelsselskapsstrukturer hvor det etter gjeldende rett ikke vil være mulig å samle eiendom og hjemmel på samme hånd uten at dokumentavgift påløper, vil kunne gjennomføres dokumentavgiftsfritt. Dette vil være praktisk og hensiktsmessig i mange sammenhenger, eksempelvis som forberedelse til mulig salg.

I visse tilfeller kan det være hensiktsmessig eller ønskelig å gjennomføre omorganiseringen med skattemessig diskontinuitet, det vil si med skattemessig oppgjør av gevinster og tap. Det er av denne grunn lagt opp til at det er tilstrekkelig for dokumentavgiftsfritak at omorganiseringen kan gjennomføres med skattemessig kontinuitet. Dette skal forstås slik at omorganiseringen faktisk må gjennomføres på en måte som ville muliggjort skattemessig kontinuitet, og at omorganiseringen faktisk finner sted.

Regelendringen vil tre i kraft med virkning fra 1. januar 2016. Det er viktig å merke seg at både den formelle omorganiseringen som gir grunnlag for skattefri gjennomføring og tinglysingen av hjemmelsoverføringen, må finne sted 1. januar 2016 eller senere for at dokumentavgiftsfritak skal være berettiget.

Konserninterne overføringer, og transaksjoner som Finansdepartementet kan treffe enkeltvedtak om skattefrihet for, er ikke omfattet av forslaget.

—————–

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

 

Om forfatterne:

Anders Myklebust er partner i Wikborg Rein og tilknyttet firmaets fagområde skatterett.

Jens Aas er senioradvokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

Foto: Erik Burås/StudioB13

 

Powered by Labrador CMS