Betaler 4500 kroner kvadratmeteren

Akershus Eiendom inngikk leiekontrakten i Vika på det verst tenkelige tidspunktet, men Roar Sandnes er (nesten) like blid.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det kan være fristende å hovere og skrive om ”skomakerens barn” når man snakker om Akershus Eiendoms leiekontrakt i Haakon VIIs gate 5, kjent som den tidligere Hemsengården. Landets kanskje mest anerkjente næringsmegler har inngått en langvarig leiekontrakt på nivåer andre bare kan mareritt om.

Men en åpenhjertig Roar Sandnes har ingen problemer med å snakke om kontrakten når NEnyheter ringer for å høre om prisnivået stemmer.

Tiårs kontrakt– Ja, det stemmer, vi betaler 4500 kroner kvadratmeteren. Vi har tegnet en tiårig leiekontrakt med Pecunia, og beløpet skal indeksreguleres i perioden. Vi fremleier også lokaler videre for det samme beløpet, sier Akershus-sjefen. Totalt leier Akershus 740 kvadratmeter.

4500 kroner er identisk med beløpet analysesjef Ragnar Eggen i Akershus Eiendom mener var representativt for toppnivåene i 2007/08. Nå skjønner vi at han snakket av egen erfaring…

– Hva vurderer dere markedsleien til for lokalene i dag? – Jeg vil si 3500 kroner og i overkant av det. Vi skulle gjerne ha betalt mindre, men sånn er det dessverre ikke. Når det er sagt, vi er veldig happy med lokalene vi er i, de er godt tilpasset vår virksomhet. Lokalene ligger sentralt, er nær offentlig kommunikasjon og nær kundene. Vi kan gå til de fleste av dem, og vi er lette å nå for kundene, svarer Sandnes.

Akershus Eiendom leier 7. etasje i bygget som ble nummer to i avstemmingen over Oslos flotteste kontorbygg og som definitivt må defineres som ”prime”. Meglerhuset Arctic Securities, kjent for å ha skrevet den dyreste offentlig kjente kontrakten på 4850 kroner, leier resten av 7. etasje og 8. og 9. etasje til samme nivå og har dermed sammen med Akershus Eiendom den beste utsikten og kremlokalene.

Kastet ut– Vi har vel vært her i et par år nå og skrev under avtalen i 2007, etter å ha blitt kastet ut av Storebrand-bygget i Haakon VIIs gate 10, fordi Rs Platou og advokatfirmaet Thommessen skulle inn, forteller Sandnes.

Pecunia leier ut 1400 kvadratmeter på bakkeplan i Haakon VIIs gate 5 mot nord og Munkedamsveien til 2350 kroner kvadratmeteren, 2150 kroner lavere enn de to på toppen må ut med. NEnyheter spissformulerte den andre kontrakten til at ”Posthuset danker ut Vika”, men det gjelder altså ikke toppen.

Leieprisene til Akershus Eiendom og Arctic Securities vs første etasje illustrerer de store kontrastene som kan eksistere i samme bygg, og som Petter Neslein er inne på. Roar Sandnes er likevel ikke altfor bitter.

Under 10 prosent– Nå skal jeg dra et resonnement for deg. I Akershus Eiendom er vi 38 ansatte, lokalkostnadene utgjør i underkant av 100 000 kroner ansatt per hode (3,3 millioner totalt, red.anm.). Med rundt 1 million kroner i totalkostnader per ansatt, snakker vi om at leiekostnadene utgjør under 10 prosent av totalen. Det er altså ikke leiekostnadene som dreper en virksomhet som vår, men jeg skjønner godt at det hadde vært verre for et stort revisjonsselskap med 400-500 ansatte å betale det samme, sier Sandnes.

Han har et poeng, Deloitte skal til sammenlikning betale rundt 2650 kroner kvadratmeteren når de flytter til Bjørvika og 15 000 kvadratmeter i 2013. Det tilsvarer om lag 40 millioner kroner i årlige leiekostnader.

67,5 millionerMed leieprisen til Akershus, ville de årlige leiekostnadene til Deloitte ha økt til 67,5 millioner. På den andre siden oppnås aldri de høyeste leieprisene for de største kontraktene, det er gjerne marginalkontraktene opp mot tusen kvadratmeter som representerer toppen.

For leienaboen Arctic Securities, med deres inntjening, spiller heller ikke 2-3 millioner kroner i ekstra leiekostnader all verden, for å si det forsiktig…

Powered by Labrador CMS