Bolig:

ATRIUM: Hovedgrepet er å etablere et atrium for å trekke dagslys inn i bygget, samt «splitte» bygningsmassen fra plan 5-8 for å tillate diagonale siktlinjer for boligetasjene.

Vil tilrettelegge for boliger i Kvadraturen

Aaberg Eiendom ønsker å gjøre grep med bygningsmassen i Kongens gate 16 i Oslo sentrum.

Publisert

På vegne av Aaberg Eiendomsdrift har Niels Torp+ Arkitekter bedt om forhåndskonferanse byggesak hos Plan- og bygningsetaten (PBE) for Kongens gate 16. Eiendommen består av tre bygninger og et gårdsrom. Fremre bygg – mot Kongens gate – er på åtte etasjer pluss kjeller, bygget i 1938 i armert betong. Midtre bygg er på tre etasjer, bygget i 1866, mens bakre bygg er på fem etasjer pluss kjeller, bygget i 1880.

I henvendelsen til PBE påpeker arkitektselskapet at tomten er smal mot gaten (ca. 14 meter) og dyp innover i gårdsrommet (ca. 37 meter). Den er omgitt av nabobygg i varierende høyder på tre sider.

Kongens gate 16

– Dette gir utfordrende lys- og siktforhold. Det er ønskelig med en bruksendring fra kun næring, til boliger i plan 5 til 8, næring i plan 2 til 4 og publikumsrettet funksjon i plan 1 mot Kongens gate, skriver Niels Torp+ Arkitekter.

Hovedgrepet er å etablere et atrium for å trekke dagslys inn i bygget, samt «splitte» bygningsmassen fra plan 5-8 for å tillate diagonale siktlinjer for boligetasjene. Det er også ønskelig å etablere takterrasser over eksisterende takplan.

– Ombyggingen innebærer riving av all bygningsmasse unntatt selve betongstrukturen i det fremre bygget fra 1938 som har en etasjehøyde passende for dagens behov. Dagens betongdekker vil få et tillegg inn mot gårdsrommet. Det bakre bygget vil bli helt nytt.

Niels Torp+ Arkitekter er i dialog med Byantikvaren, og har hatt møte om prosjektet, samt befaring på stedet. Eiendommen er ikke oppført på Byantikvarens gule liste.

Powered by Labrador CMS