HOLD HJULENE I GANG: Knut Anton Mork sier at fokus nå må være å hindre smittespredning, samt å holde hjulene i gang i samfunnet. Foto: Ole Martin Wold Lisens: CC BY-NC-SA 2.0
HOLD HJULENE I GANG: Knut Anton Mork sier at fokus nå må være å hindre smittespredning, samt å holde hjulene i gang i samfunnet. Foto: Ole Martin Wold Lisens: CC BY-NC-SA 2.0

Tror staten tar ansvar for boliglån

Professor Knut Anton Mork tror ikke vi kommer i en situasjon der tusenvis av boliger havner på tvangssalg på grunn av arbeidsledighet.

Publisert Sist oppdatert

I formiddag la partiene på Stortinget frem en ny krisepakke. Knut Anton Mork, professor ved Institutt for samfunnsøkonomi på NTNU, sier at det nå går i retning av omfattende kredittordninger for næringslivet.

– Det er tydelig at det er der skoen trykker nå, og det er ikke noe poeng i å stimulere til etterspørsel etter varer som ikke kan eller bør produseres, sier han.

Les også: – Eiendom er mer «safe haven» i det lange bildet

Mork mener at hovedfokus nå må være å begrense smitten av coronaviruset.

– I tillegg må vi holde hjulene i gang, slik at bedrifter som har livets rett, ikke går over ende på grunn av kortsiktige forhold, sier han.

Hvilke grep bør staten ta når mange blir arbeidsledige og får problemer med å betale boliglånene sine?

– Staten bør sørge for at de som mister jobben, har et sikkerhetsnett å falle tilbake på. Hvis ikke det er nok, bør staten komme bankene til unnsetning og utsette lånebetjeningen. Dette er det i så fall bankene som bør håndtere, for de har apparatet til å håndtere det, svarer Mork.

Kan vi havne i en situasjon, der tusenvis av boliger blir lagt ut på tvangssalg?

– Jeg tror at den norske staten vil ta grep for å hindre at en slik situasjon oppstår, sier Mork.

 

Powered by Labrador CMS