Aktuelt:

ADVARER: Mortens Balterzen advarer mot fall i næringseiendomsprisene i to stress-scenarier.

– Stor fallhøyde i næringseiendom

I den seneste Finansielt utsyn-rapporten skriver Finanstilsynet at fallhøyden for prisene på næringseiendom er betydelig.

Det var tirsdag at Finanstilsynet kom med rapporten Finansielt utsyn, den første etter utbruddet av koronaviruset Covid-19. I rapporten gjør tilsynet et poeng av at det er stor usikkerhet om krisens dybde og varighet og at man må ta høyde for kraftig og langvarig nedgang.

Finanstilsynet har lagd to stresstest-scenarier for norske banker, og begge legger til grunn store utslag for verdiene til næringseiendom. I stresstesten «Kortvarig krise» anslår Finanstilsynet at AKU-ledigheten er 6,1 prosent i 2020, stigende til 7,8 prosent året etter. Ledigheten blir liggende høyt og avtar noe mot 2024.

«Etter en lang periode med høy prisvekst på næringseiendom er fallhøyden i markedet betydelig. Prisene på næringseiendommer er konjunkturfølsomme og faller i framskrivingene med 21 prosent i 2020. En viktig forklaringsfaktor er betydelig lavere aktivitet i næringslivet. Næringseiendomsprisene er stabile i 2022 og 2023, før prisene tar seg opp de to siste årene. En betydelig andel av norske bankers utlån er til næringseiendomsforetak, som vil rammes hardt av lavere leieinntekter og reduserte eiendomspriser», skriver Finanstilsynet om næringseiendomsmarkedet i stresstesten «Kortvarig krise».

Samtidig faller boligprisene i dette scenariet med litt over 10 prosent de to første årene, for deretter å vokse moderat de tre siste årene.

I den andre stresstesten, «Langvarig krise der pandemien forstsetter», ser Finanstilsynet en AKU-ledighet som stiger mer enn i den første stresstesten og blir liggende høyt. I 2021 anslås ledigheten til å være 9 prosent før den i løpet av de neste årene avtar til 5,8 prosent i 2024.

«Næringseiendomsprisene, som har steget mye i mange år, reduseres med 54 prosent de to første årene. Nedgangen skyldes lav etterspørsel etter lokaler, som følge av redusert inntjening i bedrifter, sterk produksjonsnedgang, kraftig aksjemarkedsfall, svekket inntekt i husholdningene og stor usikkerhet om framtiden. Økt etterspørsel etter næringslokaler fører til at prisveksten tar seg opp i 2023 og 2024, fra et mye lavere nivå», skriver Finanstilsynet om scenariet.

Om boligprisene i dette scenariet skriver Finanstilsynet: «I stress 2 faller boligprisene akkumulert med nær 30 prosent. Uroen i økonomien vedvarer, og etter samme prisnedgang i 2020 som i stress 1, faller boligprisene i dette scenarioet med ytterligere 14 prosent i 2021 og 7 prosent i 2022. Boligprisene tar seg noe opp de siste to årene, men fra et lavt nivå».

Powered by Labrador CMS