THE TULIP: Det futuristiske tårnet blir neppe bygget i den britiske hovedstaden.

Spektakulære bygg: Regjeringen stoppet den brasilianske tulipanen 

Bare tiden vil vise om London noengang får sitt unike tårn.

Publisert Sist oppdatert

I 2018 sendte det brasilianske bankdynastiet Safra Group, ledet av Brasils rikeste mann Joseph Safra, inn planen om å bygge The Tulip på 20 Bury Street i Londons finansdistrikt. Dette er nærmeste nabo til den 180 meter høye bygningen Gherkin i 30 St Mary Axe. Den bygningen sto ferdig i 2004 og ble kjøpt av Safra ti år senere for ca. 10 milliarder kroner.

Tulipanen, designet av Foster + Partners, skulle med sine 305 meter bli byens høyeste tårn og midtpunktet i et nytt innovativt og teknologisk knutepunkt for kultur, næringsliv og læring. Og et unikt reisemål for å feire London og det beste innen britisk innovasjon.

Utviklerne hadde flere beskrivelser av skyskraperen:

* Tulipanen er i Londons ånd som en progressiv fremtidsrettet by, det siste i en lang tradisjon med landemerker.

* En tillitserklæring til fremtiden.

* Et høyteknologisk vidunder ved siden av den populære Agerkin.

* Et nytt urbant torg. Et nytt perspektiv for londonere.

Og de fortsatte:

– Tulipen er designet for å trekke besøkende fra London, Storbritannia og rundt om i verden inn i City's Eastern Cluster og inn på Culture Mile. Noe for alle, hver gang de er på besøk. Se på gallerier med en Skybridge og rides - inne og ute. Engasjerende utstillinger og interaktiv læring om London og britisk designteknologi. Og steder for mat og drikke med et uslåelig panorama. Tulipanen tilbyr en unik mulighet til å berike livene til Londons skoleelever – med teknologidrevne, oppslukende klasserom i himmelen – og utvide ferdighetene og tankesettene for å forme Storbritannias fremtid.

 Klasserom i himmelen

Foster+Partners – det samme arkitektfirmaet som sto bak bak Gherkin – så for seg et tårn i glass og betong.

– Som kanskje en av Londons mest ambisiøse ideer, vil bygningen inneholde en tolvetasjes glassknopp der besøkende kan gå over broer med glassgulv og ri i runde glassgondoler på utsiden av bygget. En flott måte å se byen på, men helt sikkert virkelig blodig skremmende, kommenterte en avis.

Den skulle også inneholde åtte etasjer med utsiktsplattformer, mange barer og restauranter, et utdanningssenter – klasserom i himmelen – for å ta imot 40.000 skoleelever i året. Med en godkjent, lokal plantillatelse så eieren frem til å starte byggingen i 2020.

Men moroa varte ikke lenge. Etter en offentlig undersøkelse bestemte statssekretæren for utjevning, boliger og lokalsamfunn året etter å trekke planleggingstillatelsen for The Tulip.

Der i gården var de bekymret for virkningen Tulipanen ville ha på Tower of London, og blant annet «det svært uholdbare konseptet med å bruke store mengder armert betong til fundamentene og heissjakten».

Utvikleren var naturligvis skuffet over den britiske regjeringens beslutning om å nekte planleggingstillatelse.

– Etter vår mening representerte dette prosjektet en unik mulighet til å bekrefte Londons verdensledende rykte innen arkitektur, kultur, utdanning og turisme, påpekte han.

Kilder: Secret London, Wikipedia, The Guardian, The Times

The Tulip.
The Tulip.
The Tulip.
The Tulip.
The Tulip.
Powered by Labrador CMS