KREVENDE TRANSAKSJONSMARKED: Analytikerne i Realnor, representert ved Caroline Bjørdal, analysesjef Petter Platou og Tormod Hauane, ser et fortsatt vanskelig transaksjonsmarked.

Realnor om transaksjonsmarkedet: – Vil ta lengre tid før aktiviteten tar seg opp igjen

Rentene vil holde seg på et høyere nivå lengre enn forventet. Realnor mener det vil fortsatt tregt transaksjonsmarked.

Publisert

Det er i sin markedsrapport for andre kvartal at Realnor tar for seg det krevende transaksjonsmarkedet innenfor eiendom. Analytikerne i Realnor har talt opp transaksjoner for 10 milliarder kroner i andre kvartal, noe som er litt lavere enn i første kvartal. I årets første halvår er det blitt omsatt næringseiendom for 23 milliarder kroner, fordelt på 84 transaksjoner.

«Trenden fra fjoråret og første kvartal i år har fortsatt inn i andre kvartal og det er fortsatt svært lav aktivitet i transaksjonsmarkedet. Sammenlignet med gjennomsnittet for de seks første månedene de fire siste årene er transaksjonsvolumet ned ca. 42 prosent. Basert på utviklingen, har vi redusert prognosen for totalt transaksjonsvolum i 2023 til 55 milliarder kroner», skriver Realnor i markedsrapporten.

Det er de økte rentene som er den viktigste årsaken til at transaksjonsmarkedet har stoppet opp. I andre kvartal økte pengemarkedsrenten til over 4 prosent for første gang på 15 år, og det har også vært økning i de lange rentene.

«Økt finansieringskostnad for eiendomsaktører har økt yieldene fra rekordlave nivåer. Yieldene presses fortsatt oppover og det er for øyeblikket for stor avstand mellom kjøper og selger. Til tross for at det gjennomføres enkelte transaksjoner er den generelle opplevelsen at markedet ikke er i likevekt. For å få fart på transaksjonsmarkedet vil man i mange tilfeller være avhengig av at aktører blir tvunget til å selge eiendom grunnet finansielle utfordringer», skriver næringsmegleren og viser til at Entras salg av eiendommer har vært motivert av behov for å redusere gjelden.

Realnor mener rentene vil holde seg på et høyere nivå lengre enn forventet.

«Transaksjonsmarkedet vil følgelig bli påvirket og det vil antageligvis ta lenger tid før aktiviteten tar seg opp igjen. Vi opplever at stillingen i transaksjonsmarkedet ikke har endret seg nevneverdig i andre kvartal, og det er fortsatt en «sitte stille i båten» mentalitet for mange eiendomsaktører. De fleste aktører ser ingen grunn til å forhaste seg og ta unødvendig risiko. Forventningen er at eiendomsprisene før eller siden skal ned, og først da vil de øke aktivitetsnivået», skriver Realnor.

Powered by Labrador CMS