TRADISJONELL: Arkitekturopprørets følgere er tilhengere av tradisjonell arkitektur som er godt tilpasset nabobygg og omgivelser.

Vant kåring av vakreste bygg: – Vi skal ikke lage kopier

Arkitekturopprøret har kåret Nedre Slottsgate 10 til Norges vakreste nybygg.

Publisert Sist oppdatert

 – Vi forvalter og leier ut en fantastisk portefølje med flotte bygg i et historisk område rett ved Karl Johans gate. For oss er det viktig at vi respekterer historien, og bygger i en stil som viser omtanke for nabobyggene. Samtidig er vi opptatt at vi ikke skal lage kopier, men moderne bygg med høy kvalitet som passer godt inn i et historisk område med klassiske bygg, sier Annette Lund, administrerende direktør for Promenaden Management.

Hennes selskap drifter og utvikler Nedre Slottsgate 10, som ble kåret til Norges vakreste nybygg av Arkitekturopprøret. Det er motehuset Chanel som er leietaker i bygget som ligger midt i Oslos motedistrikt. Promenaden eier en rekke av byggene i Nedre Slottsgate og Øvre Slottsgate, inkludert Steen & Strøm. Området har fått navnet Promenaden Fashion District, og inkluderer kjente motehus som Dior, Gucci og Louis Vuitton. I oktober åpnet også det spanske suksessmerket LOEWE sin første butikk her. Promenaden Management drifter og utvikler også Eger-kvartalet.

Det tidligere bygget, som var fra rundt 1890, ble revet i 2019 fordi det var i svært dårlig stand, med store skader i konstruksjonen. I tillegg hadde fasaden blitt betydelig endret over mange år. Promenaden Management fikk hjelp av arkitektkontoret embark til å tegne et nytt bygg, med en fasade som skulle passe inn mellom nabobyggene. Oslo Entreprenør var entreprenøren i prosjektet.

Bygget fikk en ekstra etasje, for å komme på høyde med de vernede byggene ved siden av. Fasaden er utformet med puss, med store butikkvinduer i første etasje og høye vinduer i etasjene over som harmonerer i proporsjon og uttrykk med nabobygget.

– Utviklingen av Nedre Slottsgate 10 har vært et tett og godt samarbeid mellom arkitektkontoret embark, Byantikvaren og Promenaden Management. Vi er alle opptatt av kvalitet og å ta vare på dette flotte området midt i Oslo sentrum. Resultatet var så godt at Chanel valgte å gjøre det til sitt sted her i Norge, sier Lund.

 I nominasjonen av Nedre Slottsgate 10 til Norges vakreste nybygg sier Arkitekturopprører følgende: «Nybygget på denne adressen har tradisjonell fasadeoppbygning, som erstatter og til en viss grad viderefører en forsvunnet forretningsgård på samme sted. Fasaden bærer preg av jevn rytme og symmetri, med materialer som reflekterer nabolaget.»

Nedre Slottsgate 10 fikk flest stemmer av de som stemte i kåringen til Arkitekturopprøret. Nummer to var Eidsvoll politistasjon, mens Røros Bibliotek inntok tredjeplassen.

Arkitekturopprørets avstemning kåret også Moxy Hotell Tromsø til Norges styggeste nybygg.

Powered by Labrador CMS