F.v.: Dorotea Nenadovic, Lars Eirik Ulseth, Ove Kvalsvik og Silvia Oumnikova. Foto: Solveig Selj.

Parallelo skal revolusjonere byggebransjen med ny teknologi

Siden start har menneskene bak Parallelo hatt ett mål for øyet: Å revolusjonere byggebransjen med banebrytende programvare. Med såkalt parametrisk design skal Parallelo hjelpe arkitekter og utbyggere å jobbe bedre sammen for å skape effektive leilighetesplaner i boligprosjekter over hele verden.

For Lars Eirik startet proptech-eventyret i 2019, da han og en gjeng arkitekter i TAG Arkitekter diskuterte en stor og teknisk tegningsfil. Få måneder senere ble Parallelo født innenfor arkitektfirmaets fire vegger.

– Prosessen med å tegne store leilighetsprosjekter er tungrodd og tidkrevende for arkitekter. Samtidig har utbyggerne krav og tidsfrister de må oppfylle. Vi ønsket å finne en løsning som forbedrer samarbeidet mellom arkitekter, utviklere og utbyggere. Og slik ble Parallelo til, sier Lars Eirik.

Parallelo er et verktøy som skal optimalisere og effektivisere store leilighetsprosjekter. Algoritmen bak programvaren tar hensyn til en rekke ulike funksjoner, blant annet byggtekniske krav og forskrifter, areal og dybde, veggtykkelse, gang- og trappedimensjoner og andre fasiliteter i bygget.

– Veldig forenklet bygger vi legoklosser som passer sammen og utnytter hver kvadratmeter inne i store leilighetsbygg, på en best mulig måte. Det som normalt tar hundrevis av timer å tegne opp, kan programvaren gjøre på få sekunder, sier Lars Eirik.

Først i verden

I dag står Parallelo på egne bein og består av matematisk tenkende gjeng på syv: tre arkitekter, fire utviklere og en daglig leder, Ove Kvalsvik. Selskapet er lengst fremme på teknologien på verdensbasis.

– Det finnes andre aktører som håndterer utsiden av byggene med ny teknologi. Men med akkurat denne teknologien, som handler om innsiden av byggene, er Parallelo først i verden. Det er veldig stas, særlig når tilbakemeldinger også har vært strålende, sier Ove.

Blant norske utbyggere er det flere aktører som har brukt programvaren. Scandinavian Property Group (SPG), en eiendomsutvikler med fokus på Stor-Oslo og Stor-Stockholm, er én av dem.

– Vi i SPG er opptatte av å være tidlig ute med teknologi vi har troen på, og det er derfor naturlig for oss å bruke Parallelo. Det har resultert i forbedret brutto-netto faktor, sier Kim Alexander Larsen, partner i SPG.

Andre på kundelisten er blant annet OBOS, Miliarium og Stor-Oslo Eiendom. I skrivende stund er Parallelo også igang med å kurse arkitekter i verktøyet.

En bransje i sterk vekst

Eiendoms- og byggebransjen er i rask endring, og trenden ser ikke ut til å avta med det første. Folk stiller stadig nye krav til boligstandard, politikerne innfører nye regler og lover og bærekraftige bygg blir avgjørende for fremtidens byer.

– Det skjer mye i bransjen og endringene skjer kjapt. Med teknologien vi har i dag, bør ikke en arkitekt sitte å bruke majoriteten av tiden sin på dimensjoner, men heller på å bygge bærekraftige boliger og finne kreative løsninger som øker bokvaliteten til folk, sier Ove.

Endringene i bransjen kan vi allerede forvente til høsten, legger Kim Alexander til.

– Med stigende renter, høy inflasjon og dyre strømpriser blir det desto viktigere å satse på teknologi og kunstig intelligens for effektive løsninger. Da er proptech-selskaper som Parallelo veien å gå. Vi synes det er spennende å følge med på utviklingen deres, sier han.

Lars Eirik tror at måten vi lever på vil forandre seg i årene som kommer.

– Innen fem år tror jeg vi kommer til å se endringer i det tradisjonelle boligmarkedet og, i større grad, skreddersy etter folks behov og ønsker. Det innebærer for eksempel at folk er villig til å betale mer for fellesrom, treningsrom, gjesteleiligheter, bilpool og andre fasiliteter.

Åpner mot verdensmarkeder

F.v.: arkitekt og salgssjef, Lars Eirik Ulseth og daglig leder i Parallelo, Ove Kvalsvik. Foto: Solveig Selj.

Parallelo har siden oppstart hatt medvind i seilene, en bratt læringskurve og stigende kurs. På spørsmålet om selskapet ser mot utlandet, er Lars Eirik og Ove enstemmig. De kan avsløre at det er flere utenlandske aktører som har tatt kontakt den siste tiden.

– Jeg fikk nettopp en henvendelse fra Island, sier Ove.

Lars Eirik legger til:

– Og vi har allerede en fot innenfor Sverige. Det er nok litt tilfeldig, men de har i hvert fall fått nyss om det vi driver med og tatt kontakt.

Og det er ikke uten grunn at ambisjonene til Parallelo er utover Norges landegrenser.

– På verdensbasis er Norge langt fremme innen eiendom. Dette inkluderer alt fra bruk av materialer og bærekraft, til teknologi og kunstig intelligens. Kina og USA kikker inn på Norge, så det er klart at dette er interessante markeder for oss. Om ti år håper jeg vi er grisestore, har mange ansatte og jobber med mer enn boligprosjekter, avslutter Lars Eirik.

Powered by Labrador CMS