Utvikling:

NEI: Obos vil bygge dette, PBE vil ikke.

Obos måtte kutte i planene for Sotahjørnet på Vålerenga

Opprinnelig forslo boliggiganten å bygge 69 leiligheter. I sitt nyeste innspill har de kuttet ned til 38 enheter.

Publisert

Etterstadgata 2, 4 og 6 på hjørnet mot Strømsveien øverst på Vålerenga består i dag av en råtten og brannskadd gammel kiosk, et pottemakerverksted som senere ble skismurningsfabrikk, samt et lite fabrikkanlegg fra 1890-årene. Restene etter kiosken kalles Sotakiosken etter navnet på det berømte Sotahjørnet. Rett bak eiendommene går Gjøvikbanen.

I 2015 ville Obos rive alt for å bygge ei boligblokk på åtte etasjer med 69 leiligheter. Forslaget ble imidlertid knadd etter tilbakemeldinger fra PBE og i 2018 var det snakk om 57 leiligheter og 5 rekkehus. Deretter kom de på banen med rundt 50 leiligheter i blokker på seks, sju og åtte etasjer.

Sotakiosken

Motstand mot riving

Problemet til Obos var at deler av lokalmiljøet og byantikvaren ville bevare de gamle byggene. Kampen for å redde kiosken endte faktisk i håndgemeng i 2020 mellom en vekter innleid av Obos og en demonstrant.

I et kliss nytt planforslaget til nytt offentlig ettersyn foreslår Obos nå å regulere Sotahjørnet til boliger - 38 leiligheter i ei blokk med opptil seks etasjer og rekkehus i tre etasjer samt barnehage, forretning, og publikumsrettede formål.

For å få til dette vil de rive pottemakerverkstedet, men beholde både kiosken og det lille fabrikkanlegget.

- Konsekvensene av forslaget er at deler av bevaringsverdig bebyggelse rives. Den nye bebyggelsen bidrar til å skjerme for støy. For at boligene skal oppnå tilfredsstillende støynivåer er det behov for skjermingstiltak på terreng og fasader, skriver Obos blant annet i innspillet.

De mener dessuten forslaget innebærer flere mennesker og en annen bruk av området.

Etterstadgata 4.

- Dagens plass mot Strømsveien foreslås opparbeidet til torg og tilrettelagt for ny bruk som kan bidra til en ny møteplass for beboere i nærområdet, påpeker de.

Nei, nok en gang

Plan- og bygningsetaten (PBE) er positiv til deler av forslaget, men mener Pottemakeriet må bevares og at det må sikres flere bokvaliteter. Byantikvaren på sin side fremmer et alternativ som bevarer større deler av eksisterende verneverdig bebyggelse og åpner for ny næringsbebyggelse bak i planområdet.

- Vi mener at utvikling av eiendommen i større grad må følge opp midlertidig forbud mot tiltak, og bevare eksisterende verneverdig bygningsmasse. Dette innebærer at Pottemakeriet også må bevares. For at vi skal kunne vurdere boliger må det sikres flere bokvaliteter som kan være avbøtende for tomtens støyutfordringer og begrensede kvaliteter i utearealene, skriver PBE.

Dermed anbefaler de Byantikvarens forslag.

Powered by Labrador CMS