ZACHEN:
ZACHEN: "Zachen-saken" i Bergen har vært en gjenganger i rettssystemet. Nå har lagmannsretten redusert innløsningssummen for bygget. (Foto: Wikimedia/patano, Lisens: CC-BY-SA-3.0)

Ny rettsavgjørelse i betent krangel

Etter mange og lange runder i rettssystemet gjennom fem år, inkludert to behandlinger i Høyesterett, er det kommet ny avgjørelse fra Gulating lagmannsrett i den mye omdiskuterte "Zachen-saken" i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Saksforholdet gjelder fastsettelse av innløsningssum ved bortfesters overtakelse av næringsbygg ved opphør av festekontrakt.

I forrige runde fastsatte lagmannsretten en innløsningssum for bygget på 334 millioner kroner. Etter nærmere rettsavklaring fra Høyesterett har lagmannsretten nå redusert dette beløpet med hele 139 millioner til 195 millioner kroner.

LES OGSÅ: Nå skal prisen på bygget vurderes av Høyesterett

LES OGSÅ: Høyesterett opphever dom i festekrangel

Resultatet representerer en stor seier for bortfesteren Bergen Tomteselskap AS, som kontrolleres av eiendomsmilliardæren Geir Hove.

Advokat Jan Magne Isaksen i Advokatfirmaet Schjødt, som sammen med advokat Sam E. Harris i Advokatfirmaet BAHR var en av prosessfullmektigene for bortfester, sier at det var en meget fornøyd klient som mottok avgjørelsen fra lagmannsretten.

FORNØYD: Jan Magne Isaksen, Advokatfirmaet Schjødt.
FORNØYD: Jan Magne Isaksen, Advokatfirmaet Schjødt.

– Vi er fornøyd med at lagmannsretten har distansert seg fra forrige overskjønn som ble avhjemlet i 2017, og senere opphevet av Høyesterett, blant annet ved å tilskrive en større andel av eiendommens samlede avkastningspotensial til tomten og ikke bygget.

Like etter at avgjørelsen ble kjent, uttalte en tydelig lettet og tilfreds Geir Hove seg til Bergens Tidende (krever innlogging):

– Det var dette jeg drømte om. Helt fantastisk.

LES OGSÅ: Zachariasbryggen – verdsettelse etter bruksverdi ved avvikling av feste

LES OGSÅ: Bortfesters stilling svekket også i næringsforhold

Saken har vært gjenstand for stor oppmerksomhet i det eiendomsfaglige miljøet opp gjennom årene.

– Dette er en av de mest kjente eiendommene i Bergen og avgjørelsen har nasjonal interesse, sier eiendomsekspert Torkjel Valland, kollega av Isaksen i Advokatfirmaet Schjødt.

– Mange har fulgt saken nøye, og sett fra vårt ståsted er det gledelig at domstolen legger vekt på argumentasjonen til bortfesteren, sier Valland.

Fester Knut Jørgen Hauge i Zahariasbryggen AS har varslet ny anke til Høyesterett.

– Jeg tror ikke Høyesterett kommer til å ta saken en gang til. Etter min mening har dommerne tatt hensyn til de innspillene Høyesterett kom med i forrige runde, sier Geir Hove til Bergens Tidende.

En beslutning fra Høyesterett på om saken slipper inn til behandling for tredje gang, vil trolig foreligge om noen måneder.

 

Powered by Labrador CMS