Bolig:

BOLIGER: Anne Helene Mortensen i Oslobolig, byråd Victoria Marie Evensen og adm. dir. Anders Gregersen i Neptune Properties.

Nå kommer de første Osloboligene

Ni nye leiligheter på Østensjø, markerer den offisielle starten på boligselskapet som visstnok skal gi flere med vanlig inntekt mulighet til å kjøpe leilighet.

Publisert

De ni leilighetene i ulike størrelser skal kunne kjøpes gjennom en deleie-modell. De som ønsker å kjøpe og oppfyller visse kriterier, må finansiere halvparten av kjøpesummen selv, ifølge en pressemelding.

Oslobolig eies av Oslo kommune, OBOS, Bane Nor Eiendom og NREP. Selskapet skal kjøpe prosjekterte og nybygde boliger fra utbyggere, og selge disse videre gjennom en spesiell boligkjøpsmodell. I starten vil dette være basert på deleie for å tilby en alternativ vei inn i boligmarkedet til dem som ellers sliter med å komme seg inn. Søkere som oppfyller visse kriterier kan søke om å få kjøpe bolig.

- Dette vil gjøre veien inn i boligmarkedet enklere for folk med vanlige jobber og lønninger. Oslobolig er en god løsning for både boligkjøpere og utbyggere, og vi er allerede i dialog om samarbeid på flere prosjekter. Dette er et viktig tiltak, for det er ingen i Oslo som ønsker at nærmeste brannmann bor på Gjøvik, eller nærmeste sykepleier bor i Holmestrand, sier styreleder Anne Helene Mortensen i Oslobolig.

Ambisjonen er å nå 1.000 boliger i løpet av 5-7 år.

- Vi er svært fornøyd med at vi kan bidra til å realisere byrådets mål om boligbygging, sier administrerende direktør Anders Gregersen i Neptune Properties.

Særlig førstegangskjøpere

Selskapet er ett av flere prosjekter byrådet jobber med innen den såkalte tredje boligsektoren. Byråd Victoria Marie Evensen (Ap) for næring og eierskap er fornøyd med å ha de første boligene klare.

- Vi opprettet Oslobolig for å bidra til at flere med en helt vanlig inntekt kan eie sin egen bolig. Det er vanskelig å komme inn på dagens boligmarked, særlig for førstegangskjøpere, så jeg mener det er bra at vi kan tilby en alternativ vei inn sammen med partnere som har et felles ønske om å gjøre en forskjell. Jeg ser frem flere boligprosjekter, sier hun.

Det er boligutvikler Neptune Properties som står bak de første leilighetene. Mortensen understreker at dette bare er startskuddet. Etter hvert skal Oslobolig ha kjøpt et stort antall boliger som skal tilbys til de som kan betjene et boliglån, men trenger hjelp til egenkapital.

- I Oslo er det altfor mange som ikke har mulighet til å komme seg inn på boligmarkedet på ordinær måte. Det at kommunen sammen med tre solide eiendomsselskaper har etablert Oslobolig for å bidra til en tredje boligsektor er en god start, påpeker hun.

Vanskelig med sykepleierlønn

Gjennom den såkalte Sykepleierindeksen måler Eiendom Norge og Eiendomsverdi hvor stor andel av de omsatte boligene en med sykepleierlønn kan få finansiering til å kjøpe. Indeksen fra august i år viste at bare 1,2 prosent av de boligene som er til salgs i Oslo lå innen rekkevidde.

Boligprisene i Oslo har steget med over åtte prosent siden nyttår. DNB er med på laget for å sikre lån til de som ønsker å kjøpe bolig gjennom den nye ordningen.

- Vi er glade for et offentlig-privat samarbeid som åpner døren for mange som står utenfor boligmarkedet. Særlig gjelder dette unge som ikke har foreldrebanken i ryggen, sier Ingjerd Blekeli Spiten som er bankens konserndirektør for personmarked.

Powered by Labrador CMS