FALL I NYBOLIGSALGET: Ifølge Per Fjærestad i Creditsafe Norway kan de se ut som om fall i salget av nye boliger begynner å gjøre seg til kjenne i konkurstallene.

Markant oppsving i antall konkurser i mai

Ifølge Creditsafe Norway er det særlig byggebransjen som sliter.

Publisert

282 norske selskaper gikk konkurs i mai. Det tilsvarer en økning på 10% sammenlignet med samme måned i fjor (256 konkurser), men i likhet med april ender det på et noe lavere nivå enn i 2019 og 2020.

– Etter en voldsom start på året, med en kraftig konkursøkning i første kvartal, har vi de siste to månedene sett en noe mer moderat kurve. Men det er likevel en markant økning, som tyder på at det er stadig flere selskaper som har det tøft økonomisk, uttaler Per Fjærestad, Country Manager i Creditsafe Norway, i en pressemelding.

I april så serveringsbransjen en etterlengtet nedgang i antall konkurser. Denne trenden fortsetter også i mai. 28 konkurser i løpet av årets femte måned tilsvarer en nedgang på hele 28%, sammenlignet med fjorårets 39 konkurser.

– Det er positivt at nedgangen i serveringsbransjen fortsetter, men vi skal nok være forsiktig med å juble for tidlig. Bransjen hadde generelt høye tall gjennom pandemien, og det er åpenbart at mange serveringssteder fremdeles sliter, påpeker Fjærestad.

Også bygg- og anleggsbransjen sliter. Etter en kraftig økning i april fortsetter den samme trenden i mai – riktignok med én viktig forskjell:

– I Creditsafe deler vi byggebransjen hovedsakelig i to kategorier: Oppføring av bygninger og spesialisert bygg- og anleggsvirksomhet. Tradisjonelt har vi pleid å omtale disse samlet, fordi kurvene her som regel har fulgt hverandre relativt stabilt. Nå ser vi derimot et tydelig skille, med en kraftig økning i førstnevnte kategori og en moderat nedgang i sistnevnte, forteller Fjærestad.

37 konkurser innen spesialisert bygg- og anleggsvirksomhet i mai er syv færre enn i fjor, en nedgang på 10%. Innen oppføring av bygninger økte derimot antall konkurser med hele 70%, opp fra 27 konkurser i mai i fjor til 46 i år.

– Flere har vært ute i mediene og advart om fall i salget av nye boliger, og byggeprosjekter som er lagt på is. Nå kan det se ut til at dette også begynner å gjøre seg til kjenne i konkurstallene. Økningen i konkurser har også ringvirkninger langt utover de berørte aksjeselskapene. Vi ser at mange enkeltpersonforetak har måttet kaste inn håndkleet, ofte som et resultat av at selskapene de leier seg ut til har gått under, sier Fjærestad.

Powered by Labrador CMS