SVAKE TALL: Sasha Thomas i MSCI presenterte avkastningstallene for 2022.

Marginal avkastning på eiendom i 2022

MSCI-tallene for avkastningen på næringseiendom i 2022 er klar. Etter et 2021 med 12,2 prosent avkastning, var avkastningen i fjor på bare 0,9 prosent.

Det var under Union og MSCIs vårkonferanse onsdag morgen at Vice President Sasha Thomas i MSCI presenterte tallene for eiendomsavkastningen i 2022. Lars Even Moe i Union Eiendomskapital åpnet imidlertid ballet med å trekke frem kontrasten mellom 2021 og 2022.

– I 2021 hadde et vanvittig transaksjonsmarked. Alle tjente penger og alt ble til gull. Eiendomsavkastningen ble 14,5 prosent ugearet når man tar transaksjonene som ble gjort. Uten transaksjonene var avkastningen 12,2 prosent. I fjor ble 75 prosent av volumet gjort i første halvår, så man kan si at markedet stoppet helt opp, sier Moe.

MSCI har målt 15 eiendomsporteføljer med til sammen 816 eiendommer. Det utgjør 35 prosent av det norske markedet. 61,1 prosent av eiendommene er kontor, mens 10,7 prosent er retail og 9,3 prosent er industri/logistikk. 3,2 prosent av eiendommene er hotell.

– Den totale avkastningen var 0,9 prosent for norske eiendommer når vi ser bort fra transaksjonselementer. Tar vi med det transaksjonene, var avkastningen 0,6 prosent, sier Sasha Thomas.

Avkastningen kommer fra inntekts- og kapitalelementet. Inntektsdelen ga en avkastning på 4,1 prosent, mens kapitaldelen hadde en avkastning på minus 3,1 prosent, hvor yieldendringer slo mest negativt ut. Økte leieinntekter dempet dog den negative avkastningen.

Avkastningen på kontor var totalt så vidt i negativt territorium, mens logistikk hadde mest negativ avkastning. Hotell var det beste segmentet målt i avkastning. Den beste regionen var i Trondheim, som leverte en total avkastning på drøye 3 prosent.

Powered by Labrador CMS