Portrettet

AMBISJONER: Liv Malvik har store ambisjoner for sitt KMC Properties.

Portrettet: – Dette er en maraton, ikke sprint

Liv Malvik leser 100 bøker i året, elsker å trene og brakk foten etter å ha blitt påkjørt av en mannlig syklist. Nå skal hun doble eiendomsmassen til KMC Properties.

Publisert Sist oppdatert

Mens børsmeldingen om Q3-tallene for KMC Properties tikker inn klokken 07.00 denne torsdag morgenen i november, sitter selskapets administrerende direktør Liv Malvik på flyet fra Trondheim til Oslo. Aller helst ville hun nok ha tilbakelagt den drøyt 500 kilometer lange avstanden på sykkel, men det lar seg dessverre ikke gjøre. Dagen før hadde hun styremøte i KMC, og fordi dette dro ut, var hun ikke på korøvelse i «De musserende fruer» før kl. 18.45.

Øvelsen for de syngende boblestrupene varte til kl.22.00, og da ble det heller ikke mye søvn før flyet skulle lette fra Værnes morgenen etter. Det er selvsagt til å miste pusten av, og da er det forståelig at Malvik bruker tiden på flyet til å lytte til en podcast om O2-opptak.

Realistisk innfallsvinkel

– Ja, den var om O for Oksygen-opptak, ikke CO2-opptak, ler hun etter å ha ankommet ankomsthallen på Gardermoen, hvor aktiviteten er i ferd med å ta seg opp, men som likevel minner om flyplassene Førde og Stokmarnes pre-korona.

Men la oss for all del ikke grave oss ned i noe negativt, for Liv Malvik fremstår – til tross for at hun er «dressed in black» – å ha et særdeles positivt syn på tilværelsen. Men hun er også realistisk. Det har sammenheng med hennes første jobb etter endte studier på Norges Handelshøyskole.

Fikk jobb i Fokus Bank

I studietiden skrev hun hovedoppgave om subkulturer i Fokus Bank, for dette var en sammenslutning av Forretningsbanken, Bøndernes Bank, Vestlandsbanken og Buskerudbanken. Den overtok senere Tromsbanken, Rogalandsbanken og Samvirkebanken, dermed var det mange bedriftskulturer som skulle smelte sammen til én, men det viste seg likevel at arbeidstakerne i stor grad holdt seg sammen med gamle kolleger.

Etter endt studietid fikk Malvik jobb i Fokus Bank. Det var våren 1990 og tøffe tider i næringslivet.

Tøffe tider

– Fokus Bank var en stor og spennende arbeidsgiver, men det ble mange oppsigelser, og det var utrivelig da kolleger ble berørt. Jeg fikk et realistisk møte med hvordan arbeidslivet kan være, sier hun.

LESER MYE: KMC Propeties-sjefen leser og hører på ca. 100 bøker i året og ser nesten ikke på TV.

Malvik jobbet med bedriftsmarkedet, og hadde dialog med mange selskaper som slet med å betale regningene sine.

– Det er tøft når man sitter med en regningsbunke som er 10 centimeter høy og ikke har evne til å gjøre opp. I Fokus Bank fikk jeg et godt innblikk i næringslivet, og var ofte på besøk ute hos bedriftene for å forsøke å forstå virksomheten og hva som er viktig for dem.

Hentet til Grilstad Marina

Etter flere år i bank og revisjon fikk Malvik tilbud, via et rekrutteringsbyrå, om å bli administrerende direktør i Grilstad Marina. Hele området i Ranheim er bygget på en kunstig oppbygd halvøy og øy, og er nesten like stort som Midtbyen i Trondheim. Grilstad Marina har boliger, marina, restaurant, næringsareal og flotte uteområder. Da de første skissene av prosjektet nådde offentligheten, fikk det raskt klengenavnet Trondheims Dubai.

Der andre trenger mange regneark for å ta en beslutning, kan han raskt ta en god avgjørelse.

Liv Malvik om Ivar Koteng.

Det startet med at Ivar Koteng, som selv opplevde tøffe økonomiske tider på begynnelsen av 1990-tallet, arbeidet seg raskt oppover igjen og plutselig satt med for mye penger og for lite prosjekter. Det resulterte i at han startet med boligutvikling. Dette ledet ham etter hvert inn i prosjektet Grilstad Marina sammen med Jenssen-familien.

Uutviklet område

– Dette var et helt uutviklet område, og veldig spennende å jobbe med. Jeg fikk være med å påvirke hvordan området skulle se ut, samt jobbe med arkitekter og totalutbygging. Dette var noe helt annet enn jeg hadde gjort før.

I jobben hadde hun ukentlige møter med Koteng.

– Han er en fantastisk bra fyr. Jeg er imponert over hva han har fått til og hans enkle forretningslogikk. Der andre trenger mange regneark for å ta en beslutning, kan han raskt ta en god avgjørelse.

Sjef for meglerselskap

Før Malvik begynte som CEO i KMC Properties, fikk hun også med seg et par år som administrerende direktør i Heimdal Eiendomsmegling med 110 medarbeidere. Dette var enda en helt ny bransje hun entret.

– Dette er en tøff og krevende bransje, spesielt for meglerne. Samtidig var det mange artige og dyktige folk der som virkelig er opptatt av å gjøre en god jobb for kundene sine. Men det var også krevende, for selskapet hadde vært gjennom noen tøffe år med dårlige resultater før jeg begynte.

En plan for vekst

Flytoget har ankommet Nationaltheatret stasjon, og vi setter retningen mot Dronning Mauds gate, hvor Trondheim-baserte KMC Properties har sitt Oslo-kontor. Det er fortsatt en stund før Malvik skal møte selskapets CFO, Kristoffer Holmen, for å gå gjennom Q3-presentasjonen, derfor rekker vi en kopp te på Kaffebrenneriet Vikaterrassen.

Hvordan opplever du det å legge frem kvartalstall for et børsnotert selskap?

– Det er jo litt spennende, men samtidig er ikke KMC Properties selskapet som kommer med de store overraskelsene på en presentasjon. Vi har en plan for vekst, og den forholder vi oss til.

Fokus på å levere

Hvordan er det å lede et selskap der du blir målt på aksjekursen?

– Det er jo en ekstra dimensjon ved å drive et børsnotert selskap med tilhørende kvartalsvis rapportering, og de børsnoterte selskapene blir jo fulgt ekstra godt med på. Samtidig er aksjekursen er konsekvens av det vi gjør, derfor har vi fokus på å levere over tid. Dette er en maraton, ikke en sprint, sier Malvik, som er opptatt av å trene og holde seg i form.

– Trening er en viktig del av livet mitt. Jeg liker å trene, og det har jeg gjort hele livet.

Syklet Trondheim-Oslo

GLEDER SEG: Liv Malvik gleder seg til neste gang hun kan sykle Trondheim-Oslo.

I 2018 syklet hun Trondheim-Oslo, og var blant de 30 av 32 på laget sitt som kom i mål på tiden 18 timer og 40 minutter. Det karakteriserer hun som «kjempeartig og en fin opplevelse». Planen var å sykle året etter også, men under en treningstur med laget brakk hun foten. Malvik holdt seg godt ute i yttersvingen i oppoverbakke, men mannen som kom susende nedover klarte ikke å holde innersvingen.

– Dette skjedde under forberedelsene til Trondheim- Oslo, men denne gangen ble det krykker og følgebil i stedet. Så ble rittet avlyst i to år på grunn av korona. Men det går bra; nå ser jeg frem til neste mulighet, sier hun.

Skal doble verdiene

KMC Properties er et eiendomsselskap som spesialiserer seg på industri- og logistikkeiendommer. Selskapet har en diversifisert portefølje som består av ca. 45 eiendommer i Norden og Nederland. Eiendommene har lange leiekontrakter med solide leietakere.

Etter sammenslåingen med tidligere Storm Real Estate eier og forvalter selskapet også et kontorbygg i Moskva. KMC Properties har en ambisiøs vekststrategi, inkludert utvikling av eksisterende eiendommer. Den uttalte strategiske målsettingen er doble eiendomsverdiene innen utgangen av 2025.

Måtte utsette reiser

Mens Malvik fikk en realistisk start på arbeidslivet i de tøffe årene tidlig på 1990-tallet, var det heller ikke rosenrødt da hun begynte som administrerende direktør i KMC Properties i juni i fjor. Dette var bare noen måneder etter at Norge ble stengt med på grunn av pandemien, derfor kunne hun ikke reise rundt for å besøke og gjøre seg kjent med eiendommene og leietakerne.

– Jeg hadde gledet meg veldig til dette, men på grunn av smittesituasjonen har det ikke vært mulig å besøke bedrifter i næringsmiddelindustrien og uansett ikke i utlandet. Nå håper jeg å komme i gang med disse reisene, slik at jeg kan lære om virksomhetene og bedre forstå hvordan vi kan hjelpe leietakerne med utvidelser, endringer og en mer effektiv produksjon.

Eiere med stort nettverk

KMC Properties kontrolleres i dag av BEWI Invest, hvor familiene Bekken og Thoresen er aksjonærer, samt Witzøe-familiens Kverva Industrier. Malvik forteller at det er en stor fordel å ha eiere med lang industriell fartstid.

– De har et stort nettverk, vet hva som rører seg i næringslivet og har kunnskap om hvilke virksomheter som har endrede eiendomsbehov. Vi får også henvendelser direkte fra både industriselskaper og meglere. Normalt vurderer vi flere case ukentlig.

Norden er primærområdet.

Blant årets kontrakter er en intensjonsavtale med´Slakteriet Holding om å bygge et nytt anlegg for slakting av laks i Florø i Vestland fylke. I Oppdal skal KMC oppføre en ny fabrikk for Oppdal Spekemat. For BEWI skal KMC oppføre en ny fabrikk på øya Hitra i Trøndelag. BEWI er et børsnotert selskap med en markedsverdi på rundt 9,5 milliarder kroner hvor også familien Bekken er hovedaksjonær. Selskapet har sin opprinnelse fra Frøya og er i dag en internasjonal leverandør av blant annet emballasje til fiskeindustrien og isolasjonsprodukter til byggeindustrien.

– Norden er primærområdet vårt, men vi kan også være med leietakerne våre ut i Europa, slik vi gjorde med BEWI, sier hun.

BEWI er i dag den største kunden til KMC Properties.

Trygg på å nå målene

IMPONERENDE UTSIKT: Bak Liv Malvik og talerstolen ser man Aker Brygge, Oslofjorden og Asker.

– My name is Liv Malvik, and I am the CEO of KMC Properties, sier hun til de fremmøtte. Vi befinner oss i øverste etasje i Dronning Mauds gate 3, like ved Oslo-kontoret til KMC Properties. Bak den trekledde talerstolen, med Pareto-logoen på fronten, åpenbarer det seg en imponerende utsikt mot Aker Brygge, Oslofjorden og Asker. Malvik forteller at leieinntektene steg fra 53,7 millioner kroner i andre kvartal til 57,7 millioner kroner i tredje, hovedsakelig drevet av merinntekter fra nye investeringer.

– Vi fortsatte å levere på vår ambisiøse vekststrategi i perioden, som var preget av flere verdiøkende oppkjøp og kulminerte i en vellykket rettet emisjon. Hun er fortsatt trygg på å nå det strategiske mål om en eiendomsportefølje på 8 milliarder kroner innen utgangen av 2025.

Powered by Labrador CMS