DRAHJELP: – Vi må ha drahjelp av myndighetene som gjør det enklere å bygge mindre leiligheter i sentrale strøk, sier Matilda Vinje i Bonava.
DRAHJELP: – Vi må ha drahjelp av myndighetene som gjør det enklere å bygge mindre leiligheter i sentrale strøk, sier Matilda Vinje i Bonava.

«Må ha samarbeid mellom utbyggere og kommuner for å få flere boliger»

Sykepleierindeksen for 2021 viser at egen eiet bolig aldri har vært dyrere i Norge. – Et godt samarbeid mellom utbygger og kommuner for å bygge mindre boliger er viktigere enn noensinne, uttaler Bonavas regionsjef i Oslo, Matilda Vinje.

Publisert

Boligmarkedet er blitt enda mindre tilgjengelig for folk med vanlige inntekter i året som har gått. Det fremgår av Sykepleierindeksen, som Eiendomsverdi har utarbeidet for Eiendom Norge.

Sykepleierindeksen måler hvor stor andel av de omsatte boligene en singel spesialsykepleier med 10 års ansiennitet – og dermed en lønn på nærmere 600.000 kroner – får finansiering til å kjøpe. Med i beregningen er også en egenkapital på 450.000 kroner og et lavt studielån. Det betyr at en sykepleier (på generell basis) kan kjøpe en leilighet til 2,8 millioner kroner.

Bonavas regionsjef i Oslo, Matilda Vinje, mener at utbyggere og myndigheter har et felles ansvar for å tilby boliger til flest mulig.

– Vi vet alle at det er dyrt for mange å kjøpe bolig i storbyene. Vi ønsker å kunne ha boliger som sykepleiere og andre med en lønn på rundt 600.000 og en egenkapital på minimum 450.000 kroner, det er en jobb vi utviklere jobber med daglig, men vi greier det ikke alene. Vi må ha drahjelp av myndighetene som gjør det enklere å bygge mindre leiligheter i sentrale strøk, samt at behandlingstiden for å få godkjente boligprosjekter må ned. Da kommer flere boliger på markedet, og prisene blir dermed også mer balanserte, uttaler Vinje i en pressemelding.

Hun understreker at selv om prisene for nye boliger i hovedstaden er høye nå, skjer det mye spennende i nærområdene til hovedstaden.

– Bonavas mål er å skape boliger til flest mulig. Skal vi oppfylle vår visjon på Østlandet, må boligkjøpere ofte en liten togtur ut fra hovedstaden. I Vestby kommune og Bærum får Bonava og andre utbyggere anledning til å bygge mindre leiligheter, slik at førstegangskjøpere og sykepleier får mulighet til å kjøpe helt nye hjem. Dette er nærkommuner som stiller krav til at utbyggerne skal tilby små leiligheter til førstegangskjøpere. Et godt samarbeid mellom kommune og utbyggere bidrar til å skape gode nabolag, gode lokalsamfunn og boliger som både sykepleiere og andre har råd til, mener Vinje.

– Det finnes leiligheter på markedet, men ikke nok. Derfor er prisene høye i Oslo. Men som sykepleierindeksen viser, må mange av oss litt utenfor sentrum av storbyene for å finne drømmehjemmet. For mange tror jeg også dette er positivt, sier hun.

Powered by Labrador CMS