KUNSTSILO: Her skal Nicolai Tangen stille ut sin kunstsamling fra over 30 år. Ideen oppsti i 2015 etter at Tangen bestemte seg for å gi bort kunstsamlingen sin til AKO Kunststiftelse, som igjen vil gi Sørlandets kunstmuseum evigvarende disposisjonsrett over samlingen.

Kunstsilo i Kristiansand skal stille ut Nicolai Tangens kunst for en halv milliard

Kunstsilo skal huse samlinger verdt over 500 millioner kroner. Det dyreste verket står alene for en verdi av over 8 millioner. Museet åpner for publikum den 11. mai i 2024.

Publisert

Prislappen på Kunstsilo-bygget endte på 710 millioner kroner. Administrerende direktør, Reidar Fuglestad spår 150.000 besøkende hvert år.

– Vi skal ta 2024 med storm og bli en av Nordens mest spennende kunstdestinasjoner. Kunstsilo handler ikke først og fremst om penger, men å sette Sørlandet på kartet, både nasjonalt og internasjonalt. Det å endelig lansere åpningsdatoen er helt fantastisk, sier han.

OPTIMIST: Administrerende direktør, Reidar Fuglestad tror Kunstsilo vil sette Sørlandet på kartet og spår 150.000 besøkende hvert år.

Kunstsilo er et kunst- og kultursenter på Odderøya i Kristiansand, som holder til i en nedlagt og verneverdig kornsilo fra 1935. Den opprinnelige kornsiloen var en av de første funksjonalistiske bygningene i Kristiansand, og ble tegnet av arkitektene Arne Korsmo og Sverre Aasland, som regnes som funksjonalismens fremste fanebærere i Norge i mellomkrigstiden. Siloen fikk i 1939 den prestisjetunge Houens Fonds Pris for god arkitektur.

En samling for kunstelskere 

Museet huser en stor samling nordisk modernistisk kunst som Nicolai Tangen har samlet over 30 år. De samlede overføringer og verdier fra Tangen og AKO Foundation til Kunstsilo har passert 875 millioner kroner, inkludert samlingen til hele 498 millioner. Et av samlingens dyreste kunstverk er Gösta Adrian-Nilssons «Den vita och den blå matrosen» til 8.1 millioner kroner.

– Nicolai sin utrolige lidenskap for å ha samlet kunst i 30 år har definitivt smittet over på oss og hele prosjektet. Vi har mange spennende, nyinnkjøpte kunstverk som vi få de fleste kunstinteresserte til å sperre opp øynene, sier Fuglestad.

Blant over 5.500 verk i Tangen-samlingen, får Marianne Heskes mest diskuterte verk en egen æresplass i byggets fjerde etasje. Kunstverket ble avvist av Nasjonalmuseet, og deretter kjøpt av Tangen for to millioner kroner.

– Gjerdeløa er et av Norges viktigste konseptkunstverk, så det er på sin plass at det skal vises permanent hos oss, sier museumsdirektøren.

Et bygg utenom det vanlige 

Ifølge museumsdirektøren er bygget et kunstverk i seg selv med gammel funksjonalistisk arkitektur fra 1930-tallet kombinert med moderne arkitektur.

– Odderøya er i sterk vekst med flere nye kulturbygg, og Kunstsilo styrker nå Kristiansand ytterligere som en attraktiv by med kunst, kultur og kreativitet i sentrum. Vi har gjort flere grep som er helt unikt for Kunstsilo, og som vil skape historie i kunstverdenen, sier han og avslutter: – Det er bare å glede seg. 

Powered by Labrador CMS