BORTE: Dette staselige huset sto i over 100 år før det ble revet.

Fagbevegelsen kjøpte eiendommen i Bergen, rev og bygde nytt

I dag står det et hotell på stedet.

Publisert

Sukkerhuset i Bergen var en trebygning i to etasjer ved foten av Sydneskleiven. Navnet kom av Det bergenske Sukkerrafinaderi, som i 1750 fikk monopol på å raffinere sukker og sirup til Bergen stiftamt og Nordlandene. Hagen, eller Sukkerhusengen, gikk nesten til Vestre Torggate.

Det staselige huset ga navn til både Sukkerhusbryggen og Sukkerhusgaten.

Etter konkursen i 1766 ble bygningen brukt som blant annet bolighus. Første gang navnet dukker opp i pressen er da Ole Thuesen selger blant annet noen store og små potter, dels med dels uten glassering, og annonserer dette i Bergens Adressecontoirs Efterretninger 13.05.1771.

Sukkerhuset ble også brukt som lasarett under flekktyfusepidemien i 1773. Koleralasarettet ble opprettet i forbindelse med en koleraepidemi i Bergen mellom desember 1848 og april 1849. Dette resulterte i tre kolerasykehus for pleie og desinfeksjon av personer i karantene, de to andre var i Christi Krybbe fattigskole og i losjen Den gode Hensigt sin trebygning på Engen.

Mange er dem som har bodd i Sukkerhuset, inkludert stadskonduktør C. F. von der Lippe fra 1870 og som sørget for at Håkonsgaten ble regulert utenom eiendommen. Senere var blant andre overlege Armauer Hansen leieboer. Tidlig i 1894 kjøpte De Centraliserede Fag- og Arbeiderforeninger Sukkerhuset for 47.000 kroner – ca. 4,2 millioner i 2023-verdi.

De ville samle hele fagbevegelsen under ett tak og bruke huset til foreningslokale, men fant fort ut at det ble for lite til formålet. Dermed ble det revet i 1900, og allerede i oktober 1901 åpnet byens første Folkets Hus på eiendommen - Håkonsgaten 5. Det 7.800 kvadratmeter store bygget ble igjen solgt til Bergen Hotel Gruppen høsten 2016.

Gjennom Scandic Hotel var de allerede leietakere i bygget samtidig som de eide nabobygget fra før av.

Kilder: BT, BA, Universitetsbiblioteket i Bergen, Bergen byarkiv, Bergen byleksikon

Powered by Labrador CMS