MILJØ: Slik ser utbyggeren for seg det kommende prosjektet.
MILJØ: Slik ser utbyggeren for seg det kommende prosjektet.

Har høye ambisjoner om å skape Innlandets mest miljøvennlige boligområde

– Det finnes ikke noe lignende prosjekt i Innlandet, sier konsernsjef Oddvar Haugen.

Publisert

Med prosjektet Ydalir Torg hevder Nordbolig at de tar FNs klimarapport på alvor.

– Det finnes ikke noe lignende prosjekt i Innlandet. Klimarapporten FN nylig kom med sier at det haster mer enn noen gang å få ned utslippene. Ydalir-prosjektet kom på banen lenge før rapporten, og viser at dette er et viktig prosjekt for fremtiden, sier konsernsjef Oddvar Haugen i en pressemelding.

Premisset for prosjektet i Elverums nye bydel Ydalir som skal utvikles for fire milliarder kroner, er at hele nabolaget skal ha null utslipp. Det blir derfor utarbeidet et livsløpsregnskap for boligene på hvor mye CO2 byggene slipper ut fra opprinnelse til drift og rivning. Noe lignende har man ikke sett i Innlandet tidligere, ifølge pressemeldingen.

– Får vi til det vi ønsker her så er dette et helt unikt prosjekt. Å komme tilbake om ti år, se området og plantene som har vokst ordentlig blir skikkelig gøy, sier Haugen.

Et levende nabolag for alle

Nordbolig med prosjektutvikler Katrine Aalstad i spissen har jobbet med Ydalir Torg i nesten tre år.

– Bygg og bo står for 40 prosent av de lokale klimagassutslippene, faktisk mer enn transport. Vi vet at det kommer nye krav til vår bransje, da er det bedre å være i forkant og være med på å finne løsningene, sier Aalstad.

– Som regel snakker vi bare om utslippskutt fra bygg, som skal løses gjennom bedre teknologi. Vi skal redusere utslippene våre med 55 prosent, da må vi se alle utslippsområdene i en sammenheng og starte med å tilrettelegge for en mer klimavennlig livsstil for de som skal bo her, utdyper Haugen.

Delingsløsninger

Nordbolig har hatt høyt fokus på å skape et godt boområde på Ydalir Torg. Det vil være flere aktivitetsplasser med sandkasser, lekestativ og kulere aktiviteter for de eldre barna, utekjøkken og flere oppholdsrom hvor man kan møtes på tvers av generasjonene. Blant annet kan man dyrke egne grønnsaker, det bli delingsløsninger med sparkesykler, sykkel og bil og til. En leilighet er satt av til å kunne deles av beboerne.

- Ved å tilrettelegge for delingsløsninger og mer fellesskap kan vi nå utslippsmålet, sier Haugen.

– Det viktigste klimatiltaket vårt er å få folk til å ville ha mindre. Dette gjelder areal man opptar, hvor stort huset er, hvor mange ting man har, hvor mye vi reiser og lignende. Det er vår oppgave å gjøre boligene og områdene rundt så attraktive at folk ikke har det samme behovet for å reise, sier prosjektutvikler Aalstad.

Powered by Labrador CMS