Analyse:

ROLIG FARVANN: Tiger Eiendomskompetanse spår at leieprisene vil flate ut eller øke noe i tiden som kommer. Blant de spesielle kontoreiendommene i meglerselskapets utleieportefølje er dette bygget fra 1836, som kan skilte med beliggenhet nesten ute i Akerselva. (Foto: Thomas Bjørnflaten/Nyebilder AS).
ROLIG FARVANN: Tiger Eiendomskompetanse spår at leieprisene vil flate ut eller øke noe i tiden som kommer. Blant de spesielle kontoreiendommene i meglerselskapets utleieportefølje er dette bygget fra 1836, som kan skilte med beliggenhet nesten ute i Akerselva. (Foto: Thomas Bjørnflaten/Nyebilder AS).

Forventer flat leieprisutvikling

- Markedet er tilbake igjen, men det er ikke veldig sterk vekst, sier Eiliv Christensen i Tiger Eiendomskompetanse.

Publisert

Denne uken offentliggjorde Tiger Eiendomskompetanse sin siste leieprisoversikt gjennom sitt såkalte Tigerkart, som viser prisnivåer for inngåtte leiekontrakter i den senere tid. Kartet skiller mellom eiendommer lokaler med moderat /god standard og beliggenhet, og lokaler med høy standard og prime beliggenhet.

Kartet viser at det er gårdeierne på Aker Brygge og Ruseløkka som har grunn til være mest fornøyd, med leiepriser fra 3700 kroner per kvadratmeter for lokaler med moderat til god standard, og opp til 5500 kroner per kvadratmeter for de beste lokasjonene. Det er en god del høyere enn i Bjørvika, hvor leieprisene spenner fra 2900 kroner til 4000 kroner. De oppgitte leieprisene er eks. mva.

Arealledigheten flater ut

- Leieprisene for kontor med høy standard i Oslo sentrum hadde en svak nedgang i 2020 med ca. - 1,8 prosent. Markedet er tilbake igjen, men det er ikke veldig sterk vekst, sier daglig leder Eiliv Christensen i Tiger Eiendomskompetanse.

- Vi forventer en nokså flat utvikling – kanskje en leieprisvekst i år og neste år på nivå med utviklingen i konsumprisindeksen, legger han til.

Tiger-sjefen sier at arealledigheten flater noe ut for så å peke svakt nedover – fra en topp i år på rundt syv prosent.

- Tilfanget på nybygg og omfattende rehabiliterte bygg i Oslo og Bærum forventes å bli på rundt 165 000 kvadratmeter i 2021. Dette tallet blir betydelig lavere i 2022 – nesten halvparten. Men i 2023 og 2024 vil det øke igjen til +/- 140.000 ifølge de prognosene vi har tilgang til.

- Hva tenker du om transaksjonsnivået i tiden fremover?

- Transaksjonsvolumet på næringseiendom i Norge i 2021 vil sannsynligvis ende på 130-140 milliarder kroner. Dette historisk sterke volumet er ventet å holde seg godt også i 2022, kanskje noe lavere, mener Christensen.

Norges eldste kontorlokaler?

I utleieporteføljen fremhever Christensen det som er blant markedets eldste kontorlokaler, med beliggenhet ved Akerselvas bredder. Eiendommen Christian Kroghs gate er oppført i 1836, men er naturlig nok solid oppgradert utvendig og innvendig. Eiendommen går under navnet «Vaskeriet», med bakgrunn i at bygningen i sin tid huset fabrikklokalene til Gustav Nestings farveri og kjemisk renseri. Firmaet som var etablert 1934, hadde først lokaler på Kampen, og fikk etter hvert filialer over hele byen.

Nåværende eier som til nå har benyttet hele eiendommen selv, kjøpte den for mange år siden av selskapet Making Waves – som også benyttet den til sin virksomhet.

- En spesiell og pittoresk eiendom, med herlig beliggenhet, sier Christensen.

Powered by Labrador CMS