FORBILDE: Powerhouse på Brattørkaia i Trondheim.

Entra og Asplan Viak går ut - Skanska og Snøhetta tar med seg Powerhouse til utlandet

Etter flere år med internasjonal oppmerksomhet rundt Powerhouse, vil Snøhetta og Skanska ta konseptet ut i verden.

Publisert Sist oppdatert

Powerhouse-samarbeidet blir et internasjonalt konsept. Partnerne Entra og Asplan Viak som ikke har internasjonale organisasjoner, forlater da samarbeidet ifølge en pressemelding.

Snøhetta, Asplan Viak, Entra og Skanska har sammen med miljøstiftelsen Zero realisert flere internasjonale forbildeprosjekter i Norge. Under FNs klimatoppmøte i Glasgow i 2021 ble Powerhouse Brattørkaia utstilt som et forbilde på hvor klimasmarte bygg kan være.

– Da var energibruken i store næringsbygg ofte 150 kilowattimer per kvadratmeter, og det ble sett på som bra. Da vi presenterte ambisjonene med Powerhouse, ble det ristet på hodet fra flere kanter. Brattørkaia har et energibehov på cirka 15 kilowattimer per kvadratmeter, og vi har sammen vist at vi kan gjøre næringsbygg og skoler til klimasmarte plusshus, sier konsernsjef Ståle Rød i Skanska.

Ut i verden

Powerhouse ble etablert i 2010 med mål om å utvikle og realisere bygninger som produserer mer elektrisitet enn de bruker i løpet av sin levetid. Etter flere Powerhouse-prosjekter i Norge, vil nå Snøhetta og Skanska ta Powerhouse ut i verden. Asplan Viak og Entra med bare Norge som virksomhetsområde, takker dermed for seg.

– Vi er stolte over alt vi har fått til sammen, og heier på at den viktige kunnskapen bak Powerhouse, sier administrerende direktør Elisabeth Tørstad i Asplan Viak.

Også administrerende direktør Sonja Horn i Entra har gode tanker om det de har vårt med på.

– Samarbeidet har vært en fantastisk reise som har bidratt til å heve kompetansenivået og bryte grenser i forhold til hva vi tidligere trodde var mulig å oppnå med bygg. Sammen har vi blant annet vært med på å realisere bygg som er forbildeprosjekter i Norge og internasjonalt. Erfaringene har gitt oss kunnskap og læring som blir viktig på vår ferd mot å bli et netto klimanøytralt selskap innen 2030, sier hun blant annet.

– Noe av det viktigste vi har lært er verdien av og behovet for at alle partene sitter rundt samme bord fra starten av når vi skal realisere ambisiøse klimabygg. Jeg tror vi alle kan si at vi har hatt stor nytte av hverandre, supplerer daglig leder Tor Olav Mork Mørseth i Snøhetta Oslo og styreleder i Powerhouse.

På Lade i Trondheim bygges nå verdens første Powerhouse boligprosjekt med totalt 200 leiligheter, hvor karbonfotavtrykket skal være 70 prosent lavere enn ved et konvensjonelt boligprosjekt.

Powered by Labrador CMS