Aktuelt:

REKREASJON: Første etappe innebærer ca. 2,1 mål nytt friområde, slik at samlet godt brukbart rekreasjonsareal blir ca. 4 mål.

Dette kan bli Oslos nye strandpark

Lysakerbyen Næringsvel ønsker å oppgradere og utvide moloen ved Sollerudstranda. Det kan legge grunnlaget for en attraktiv og romslig strandpark.

Publisert

Allerede for 10-12 år siden tok Lysakerbyen Næringsvel initiativ til å oppgradere det offentlige rom i Lysakerbyen. Ett av tiltaksområdene var moloen på Sollerudstranda, hvor det ble foreslått en oppgradering som hevet standarden og kunne skape et attraktivt friområde.

Med de de store utsprengningene for det nye vannforsyningsanlegget for Oslo og den kommende Fornebubanen, var det en nærliggende idé å utnytte en del av steinmassene til en vesentlig oppgradering og utfylling av moloen.
Det kan ligge en betydelig miljøgevinst ved redusert CO2-utslipp med kort kjøreavstand fra tunnelpåhugg til molo, og dessuten en betydelig økonomisk gevinst ved kort kjørevei.

Etter å ha jobbet tett med bolignaboene, bestilte Lysakerbyen Næringsvel i juni 2021 en forhåndskonferanse hos Plan- og bygningsetaten (PBE).
Naboene har vært pådrivere for å kjøre masser til moloen, ikke minst for å unngå anleggstrafikk for boligbebyggelsen i Lilleakerveien.

Moloen ligger ved utløpet av Lysakerelva.

– Tilbakemeldinger vi har fått fra Oslo kommune, PBE og fra byrådsavdelingen innebærer at en utfylling av moloen utover dagens areal vil kreve en reguleringsendring, noe som ikke vil bli prioritert og som uansett vil ta tid. Dette innebærer at tiltakshaver nå vil satse på en byggesøknad for oppgradering av dagens molo innenfor dagens rammer, og at en videre utfylling for å oppnå et vesentlig større areal eventuelt må komme på et senere tidspunkt, skriver Spor Arkitekter i en nylig henvendelse til PBE.

Brevet er sendt på vegne av Lysakerbyen Næringsvel, som mener at det vesentlige av sprengningsarbeidet i de nevnte prosjektene kan være gjennomført før et en byggesak er godkjent. Dette innebærer at miljøargumentet ikke så betydningsfullt lenger, men «det reduserte prosjektet vil allikevel kunne ta unna noe av den massen som måtte være tilgjengelig når en tillatelse foreligger».

Kanten av moloen mot Lysakerfjorden er steinsatt med grove blokker, og slike blokker dekker også deler av terrenget innenfor. Dette innebærer at mye av moloarealet ikke er egnet for fritidsbruk.

– Tidvis grov sjø og pålandsvind inn Lysakerfjorden har medført stor slitasje på murer og terreng. Til tider driver salt sjø inn over moloen og vasker ut finmasser. Grove steinblokkene er lagt opp som mur mot fjorden på deler av moloen. Murene trenger oppgradering. Trerekken er i dårlig forfatning og trenger erstatning når arealet fylles opp. Trebrygga på innsiden av moloen er i dårlig stand, skriver Spor Arkitekter.

Moloen brukes i stor grad av fritidsfiskere hele året, og av en del turgåere.

– Moloens ugjestmilde tilstand og mangel på oppstigningsmulighet fra sjøen bidrar til at friområdet ikke er i stor bruk av hverken ungdommer eller familier i sommerhalvåret, på tross av stort potensial. På grunn av overbelastning av badebrygga lengst øst på Sollerudstranda (Hydrobrygga), har det siste år vært grupper av ungdommer som har benyttet trebrygga på innsiden moloen til bading, til dels i konflikt med ut- og inngående båter fra Sollerud småbåthavn som ligger skjermet innenfor moloen. Nåværende bruk understreker behovet for oppgradering og rehabilitering av moloen.

Trebrygga leies ut av Oslo kommune til Sollerud Båtbyggeri og Slipp AS til fritidsbåter. Det er et par badstuprosjekter i rekken av båter.

Ifølge arkitektselskapet er det behov for å utbedre og utvide tilgjengelig strandsone og fritidsareal langs sjøen i Bestumkilen. Dette omfatter arealene fra Sjølyst båtopplag forbi Vækerø til Lysakerelva. Strekningen utgjør et attraktivt, sjønært område for bydelene Ullern og Vestre Aker. En oppgradering er en prioritert del av kommunedelplanen for havnefronten i Oslo.

– Første etappe for moloen tar sikte på å oppnå tillatelse til ut bedret kantsetting og oppfylling i høyden så snart som mulig, men begrenset til kommunens eiendom som tilsvarer eksisterende molo.
Moloen heves fra snaue 2 m høyde over vannet til ca. 3 m. Dette innebærer ca. 4-5.000 m3 tilkjørt steinmasse.

Dette innebærer at ca. 2,1 mål nyttbart friområde kan innvinnes, slik at samlet godt brukbart rekreasjonsareal blir ca. 4 mål.

En oppfylling og heving av moloen kan skjerme arealet for nedbryting av sjøen og gjøre området attraktivt og bedre egnet for rekreasjon.

– En eventuell fremtidig videreføring av etappe 1 kan innebære en betydelig utvidelse av moloen ved utfylling, som vil kunne legge grunnlaget for en attraktiv og romslig Sollerud Strandpark. Moloarealet anslås å kunne dobles, og legge et grunnlag for variert innhold og med servicefunksjoner. Etappe 2 vil innebære utfylling på større dyp og vil innebære vesentlig større omfang av tilkjørte masser og antagelig regulering, skriver Spor Arkitekter.

Lysakerbyen Næringsvel står som tiltakshaver for arbeidene på moloen.

Powered by Labrador CMS