Bolig:

130.00 KRONER PR. KVM: Trolig vil kvadratmeterprisen ligge i leiet 130.000-135.000 kroner.

Bladde opp 45,5 mill. for Sveriges tidligere ambassade – vil bygge leiligheter med høy standard

Tre eiendomsselskaper har gått sammen om å kjøpe den tidligere svenske ambassaden på Frogner. Planen er å bevare de viktigste komponentene i dagens bygg, og videreutvikle med et påbygg.

Publisert Sist oppdatert

– Vi ønsker å utvikle et prosjekt av høy standard både når det gjelder innvendige og utvendige kvaliteter. Det synes vi beliggenheten og eiendommen fortjener. Blant annet skal vi bevare inngangen og forhagen, sier Anders Bjerke i Hønefoss Eiendom.

Det sistnevnte selskapet eier 40% av Nobels gate 16a AS, som igjen eier det tidligere svenske ambassadebygget på Frogner. De andre aksjonærene er Partem AS (40%) og Nordisk Invest AS (20%). Gjennom en åpen budrunde fikk de kjøpt den tidligere ambassadeeiendommen for 43 millioner svenske kroner, som da tilsvarte ca. 45,5 millioner norske kroner.

Eieren av Nordisk Invest, Kent Jimmy Blomgren, hadde tidligere vært med å pusse opp ambassaden gjennom sitt entreprenørselskap, og hadde derfor god kjennskap til bygget.

I juli i fjor bestilte arkitektselskapet Einar Jarmund & Co forhåndskonferanse hos Plan- og bygningsetaten (PBE) for eiendommen, og det ble da skissert 22 leiligheter. I en nylig revidert prosjektbeskrivelse er dette antallet nedjustert til 18 enheter.

– Byantikvaren og PBE syntes det opprinnelig foreslåtte bygget var for høyt. Vi har tatt signalene, og nedjustert til fire etasjer pluss loft. I tillegg blir det parkeringskjeller, sier Bjerke.

Han forteller at de har vært i kontakt med et lite knippe eiendomsmeglere, og blitt enige om at det blir høy standard i øvre prisklasse i dette prosjektet. Trolig vil kvadratmeterprisen ligge i leiet 130.000-135.000 kroner.

Nobels gate 16 A var midlertidig regulert for ambassadeformål, men er nå tilbake med en regulering for boliger. Utbyggerne har planer om å bruke det tidligere formålet i historiefortellingen; blant annet gjennom prosjektnavnet. Dessuten skal de viktigste komponentene i dagens bygg bevares og videreutvikles med et påbygg.

– Resultatet blir etter vår vurdering en respektfull delbevaring som ivaretar byggets sentrale kvaliteter, der man samtidig oppnår en nær optimal bokvalitet i det transformerte bygg, skriver Einar Jarmund & Co i prosjektbeskrivelsen.

Der påpekes det også at Sveriges Ambassadeanlegg, med internatbygning og ambassadebygning, er «et lite stykke Sverige i Norge».

– Det har en noe fremmed karakter sammenlignet med øvrig bebyggelse i strøket. Det har et anslag av både svensk «Folkhem» og skånske gårdsbruk, men ikke uten en vakker 50-talls eleganse.

– Dette «ensemblet», denne karakteren, mener vi er bevaringsverdig. Den er utviklingsbar. Saltaksarkitekturen er tilpasset sine omgivelser. Internatbygningen ble skilt ut på 1990-tallet og solgt, men er allikevel nærmeste nabo og «samspiller», skriver arkitektselskapet, som mener at eksisterende bygningsmasse er «et svært godt utgangspunkt på en viderefortelling, der eksisterende byggs karakter og komposisjonelle asymmetri videreutvikles».

Powered by Labrador CMS