Slik får du lån

Publisert Sist oppdatert

 – Vi skyr risiko.

Slik innledet banksjef Truls Blakstad i Nordea sitt foredrag under Boligdagene på Quality Spa & Resort Holmsbu, som disse dager arrangeres av Estate Media. Foran rundt 100 eiendomsfolk redegjorde Blakstad for hva man bør gjøre for å få finansiering til boligprosjekter. 

Les også: – Byggekostnadene skal ned

Må hoste opp

– Halvparten av tomtekostnaden må utbygger stille med selv. Som en hovedregel krever vi altså 50 prosent egenkapital ved tomtekjøp. Når det gjelder selve byggelånet, skal dette normalt ikke vær større enn stipulert prosjektkostnad fratrukket egenkapitalinnsats i prosjektet.

Spekulasjonsbygging eller reguleringsrisiko med banken i ryggen, kan man bare glemme, ifølge Blakstad.

– Vi krever forhåndssalg og dette skal være dokumentert gjennom en megler som vi skal godkjenne. Forskuddsbetalingen skal være ti prosent, og kjøpekontraktene skal være bindende. Forhåndssalg skal i utgangspunktet tilsvare byggelånet, sier Blakstad.

Les også: Ni av ti blir hyllevarmere

Les også: – Boligprisene vil fortsette å falle

Gjennomføringsevne

Når det gjelder egenkapital prosjektet sett under ett, skal denne være minimum 20 prosent. Kostnadsoverskridelser skal dekkes av eier/utbygger.

– Vi setter store krav til gjennomføringsevne hos utbygger og entreprenør. Dette innebærer at vi ser på utbyggers erfaring. Når det gjelder entreprenør, sjekker vi nøye gjennomføringsevnen både teknisk og finansielt. Entreprenøren skal godkjennes av oss før vi gir finansiering.

Situasjonen i markedet er selvfølgelig ikke uvesentlig for banken. Beliggenhet er vesentlig, og Blakstad understreket at et marked alltid vil være fragmentert. 

Les også: Her får du mest nei

Les også: Planbehandling forsinker og fordyrer

Ikke mer prisfall

– Vi ble overrasket over at markedet svekket seg i for. Endringer i markedet skyldes ofte mange enkeltfaktorer. Men det handler ofte om psykologi. Vi ser nå at boligprisene stabiliserer seg og vi forventer en stabil boligprisutvikling fremover. Vi tror ikke på ytterligere boligprisfall. Og vi håper på mer fart i boligbyggingen, sier Blakstad. 

Les også: Borettslagsmodellen aktuell igjen

Les også: Lønner seg ikke å bygge nytt

Nordea har en egen skrekkliste for hvordan man kan senke et ellers godt boligprosjekt. På denne listen står blant annet overvekt av spekulanter på kjøpssiden. Videre inneholder listen punkter som bygging av noe annet enn man har tillatelse til, samt uforutsatte kostnader, typisk ved grunnarbeider. 

Konkurs hos underentreprenører er også en vanlig årsak til store problemer. Til slutt retter Blakstad en advarende pekefinger mot mislighold fra utbygger mot kjøpere som har forhåndsskjøpt – som igjen kan føre til at kjøperne kan trekke seg fra kontrakten.

Les også: – Markedet på vei opp igjen

Les også: 10.000 nye boliger på høring

 

Powered by Labrador CMS