Er dette et fisketorg eller en restaurant med fiskedisk?
Er dette et fisketorg eller en restaurant med fiskedisk?

Oslos nye fisketorg skal granskes

Byrådsavdeling for byutvikling vil ha en vurdering av om det foreligger avvik mellom godkjent byggesøknad og faktisk bruk.

Publisert

Er Oslos nye fisketorg egentlig et fisketorg, eller er det en restaurant med fiskedisk?

Ifølge Aftenposten kritiserer flere Oslo-politikerne fisketorget som de selv godkjente.

Nå har også byrådsavdeling for byutvikling i Oslo kommune sendt et brev til Plan- og bygningsetaten (PBE) om prosjektet. I brevet bes PBE undersøke om det foreligger avvik mellom godkjent byggesøknad og faktisk bruk.

Estate Nyheter har hentet frem rammetillatelse som ble gitt av PBE 2. juni 2016. Der gjengis en kort beskrivelse av søknaden:

– Det søkes om rammetillatelse for oppføring av fisketorg på Rådhusbrygga 4. Fisketorget er som navnet tilsier et torg eller en markedshall for salg av fisk og andre råvarer fra havet. Bygget er en åpen struktur, en salgshall/ tak over en markedsplass, skrev PBE.

Det ble påpekt at fasaden i sommerhalvåret vil åpnes «slik at bygget nærmest fremstår som en åpen markedshall».

I september i fjor hadde også PBE en artikkel om fisketorget på siden byplanoslo.no. Der uttalte seniorarkitekt Simon Magnus Simonsen i PBE at «dette blir et flott tilskudd til Rådhusplassen, Vestbanen og tilbudet langs Havnepromenaden. Og trolig vil det også bidra til å legge grunnlaget for et enda mer variert byliv i området».

– Fisketorgets beliggenhet på bryggekanten og som et salgssted blir noe helt nytt, og vil skape økt aktivitet langs Havnepromenaden og trekke publikum helt ut til fjorden, mente Simonsen, som påpekte at det «er byggets innhold som skal ha hovedrollen».

Hovedspørsmålet PBE nå skal vurdere, er nettopp hvilken hovedrolle byggets innhold spiller. Kan dette kalles en markedshall, eller har utbyggerne rett og slett fått en av landets råeste beliggenheter for en restaurant med fiskedisk?

PBE kommer neppe til å vurdere dette alene. Eksempelvis er det naturlig å trekke inn Byantikvaren i prosessen. Sistnevnte var nemlig «positiv til at det etableres tiltak som medfører flere maritime aktiviteter i Pipervika». Det er naturlig at Byantikvaren kommer med en ny uttalelse om hvorvidt dette er en maritim aktivitet.

Det nye fisketorget skulle åpne fasaden om sommeren, slik at «bygget nærmest fremstår som en åpen markedshall».