– Kjøpers marked nesten over hele fjøla

Publisert Sist oppdatert

– Når det gjelder Portugal, og spesielt på Algarvekysten, så er tiden inne for å handle. Det er svært mange fritidsboliger for salg i alle typer, størrelser og prisklasser. Foreløpig er det få kjøpere og derfor et klart kjøpers marked, sier Agnar Carlsen. 

Les også: Flere vil ha eiendom i utlandet

Han forteller at de har begynt å merke økt interesse igjen spesielt fra England, men også fra Tyskland og Nederland. 

– Engelskmennene har tradisjonelt vært flittige kjøpere i Algarve, så skulle de komme tilbake for fullt, så kan markedet snu seg til selgers marked igjen, slik det var i 2005 og 2006. Derfor er det ingen grunn til å utsette beslutningen om kjøp. I tillegg er jo eurokursen for tiden meget gunstig, sier Carlsen. 

Les også: Her har prisene falt 65 prosent

Les også: Fikk bank av eiendom

Han forteller videre at Portugal, som første land i Europa, har innført skatterabatt for pensjonister som ønsker å bosette seg i landet. Rabatten gjelder i ti år, og kravet er at man må bo minst seks måneder og en dag i Portugal, og ha det som sitt offisielle bosted. Man kan dermed ikke samtidig eie permanent bolig i Norge. 

Nyansert  i Spania

Eiendomsprisene i Spania har falt de siste årene, og det er også mye til salgs. 

– Bildet er imidlertid mer nyansert enn hva mange artikler gir inntrykk av. Det er store forskjeller fra område til område. Man må huske på at mange prisoversikter viser store områder under ett og gir derfor ikke et riktig bilde, sier Carlsen. 

Les også: De mest vågale rykker inn

Les også: Prisene halvert på feriebolig

Han forteller at markedet stoppet mer eller mindre opp høsten 2008 og dette fortsatte i 2009. Høsten 2010 begynte etterspørselen å ta seg opp og mange så muligheter for å gjøre gode kjøp. 

– Aktivitetsnivået nå er vesentlig høyere. Vi omsetter nå tre til fire boliger i Spania hver uke, og i 2011 og 2012 økte omsetningen vår med 40 prosent sammenlignet med året før, sier Carlsen. 

Det de merker nå er at det blir færre og færre gode objekter i markedet samtidig med at det kommer lite nytt. 

– Vi ser også at mange gode nyoppførte boligprosjekter nærmest er utsolgt, men fortsatt er det kjøpers marked på disse eiendommene. Vi vil anslå at det har vært cirka 25 prosent nedgang som et gjennomsnitt i de mest populære områdene fra 2007 frem til i dag. I gode nybyggprosjekter kan man forvente 20 til 25 prosent reduksjon. På mer avsidesliggende prosjekter, som er langt fra fasiliteter og med dårlig kvalitet, har prisene falt drastisk. Her kan man få store rabatter, sier Carlsen. 

Les også: Vil ha kortere vei til hytta

Utviklingen for noen områder ser imidlertid mer positiv ut. Det er få tilgjengelige tomter med topp beliggenhet og det forventes derfor at etablerte områder stabiliseres og etter hvert viser en svak stigning. 

– Vi ser en utflating og antar en forsiktig oppgang i de mest populære områdene de neste 12 månedene. Gode og veletablerte områder, og objekter med god kvalitet er alltid etterspurt og blir raskt solgt. Men usentrale og avsidesliggende eiendommer, uten gangavstand til nærområder med forretninger og restauranter og samt strender, forblir usolgt selv med høye rabatter, sier Carlsen. 

Har stått stille i Italia

I Italia har prisene stått stille i to år og i noen områder har de falt. 

– Det er opplagt kjøpers marked i Italia, sier Carlsen. 

På populære steder og i kjente byer som Roma og andre storbyer har veldig ettertraktete eiendommer gått litt opp i pris. Utbudet har ifølge Carlsen vært lite og han forventer at det i år kommer flere eiendommer til salgs sammenlignet med 2011.

– Italia er et langt og annerledes land, så det er vanskelig å si noe generelt, men langs Middelhavskysten, fra den franske grensen i nord til Napoli i sør kan man få ettroms leiligheter med gangavstand til sjøen fra cirka 100.000 euro og toroms fra cirka 130.000 euro. På Adriaterhavskysten ligger prisene cirka 15 prosent lavere. Jo lengere syd man reiser jo billigere blir det, og for en fin leilighet med ett eller to soverom syd i Italia må man betale 100.000 euro. Eneboliger langs kysten med svømmebasseng begynner på cirka 400.000 euro, sier Carlsen. 

Les også: Vil øke skattetrykket på ferieboliger

Les også: Treg start for hyttesalget ved sjøen

Les også: God gli på fjellet

 

Powered by Labrador CMS