Havner bakerst i køen
Oslo-investorer havner bakerst i køen når de skal kjempe om objektene i regionbyene.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Olav Line i Norwegian Property opplever det i hvert fall slik. I Finansavisens eiendomsbilag torsdag sier Line at Oslo er det eneste transparente markedet i Norge. I regionmarkedene blir en indre kjerne av lokale aktører spurt først, så får Oslo-investorene det som blir igjen.
Line innrømmer imidlertid at utlendingene nok føler det samme om Oslo-markedet.
– Men det er helt sikkert at det bare er et transparent marked, og det er Oslo-markedet. I de andre byene er det lokale investorer som kjenner markedet best som kommer til de gode investeringsobjektene først, sier Line (bildet) til Finansavisen.
Det var under en debatt under eiendomsmeglernes høstforum i forrige uke at Line kom med disse uttalelsene. Norwegian Property-sjefen mener det ikke nødvendigvis er noe suspekt i måten de lokale salgene skjer på, det handler mer om den evige sannheten at ”all business er local”.
Norwegian Property har selv en kontorportefølje i Stavanger, og strategien der er at de ønsker en lokal tilstedeværelse.
– Vi bruker meglere i byen, men ser også på andre alternativer, for eksempel egen administrasjon. Jeg tror ikke på fjernstyring fra Oslo. Da stiller vi bak i køen, det er jeg helt sikker på. Det er slik det fungerer, sier Olav Line til Finansavisen.
Sveinung Hestnes, som leder Eiendomsmegler 1 Næringseiendom i Stavanger, kjenner seg imidlertid ikke igjen i Olav Lines beskrivelse av markedet. Han mener beskrivelsen passer bedre om Kristiansand og Bergen, og at vitaliteten i Stavanger gjennom olje- og oljeservicenæringen lenge har sikret en transparens.
Adm. direktør Knut Efskin i DnB NOR Næringsmegling kjenner seg heller ikke helt igjen i Lines oppfatning av regionmarkedene. Efskin var tidligere regionleder i Midt-Norge hos DnB NOR og arbeider fortsatt i Trondheim.
– De siste tre-fire årene har det vært en overvekt av finansielle investorer fra Østlandet, og de lokale investorene har stort sett ikke vært med på de store transaksjonene, de har gått for de mindre, sier Knut Efskin.
Rune Husby, som nå leder DnB NORs aktiviteter i Midt-Norge, uttalte imidlertid på eiendomsmeglernes seminar i februar at meglere som vil etablere seg i byen kjemper om småtterier i leiemarkedet. Husby sa for syv måneder siden at det primært er lokale og regionale utviklingsaktører som nå er på banen i Trondheims-regionen.
– Bankene er med de lokale utviklingsaktørene som har vist gjennomføringsevne. De får finansiering til bankmarginer mellom 1,30 og 1,50 prosent. ”Yieldkjøperne” er ikke på banen, de går til andre markeder, sa Husby til næringsmeglerne i februar.