– Et tungt utleiemarked

Analysesjef Ragnar Eggen i Akershus Eiendom mener det er for tidlig å juble i eiendomsmarkedet.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

– Oppsummert er det for tidlig å gi gass. Det er fortsatt et noe tungt utleiemarked, det er en risiko for overbygging, som spesielt vil ramme eldre bygg, mens gode og nye bygg vil oppleve et velfungerende marked. En internasjonalisering av transaksjonsmarkedet gir en langsiktig bedring for eierne, konkluderte Eggen om markedet på høstkonferansen for næringsmeglere torsdag.

Litt lysere ser det riktig nok ut, men:

Reell nedgang– Bunnen i markedet er nådd når det gjelder leieprisutviklingen, men vi har aldri kommet tilbake til nivåene fra slutten av 80-tallet i reelle termer, fortalte Eggen de fremmøtte.

Akershus Eiendom anslår at CBD-leiene har steget med 6 prosent det seneste halve året, mens i vest, som Skøyen, Fornebu og Lysaker, har leieprisene falt med 3 prosent.– Det skyldes spesifikke ting, pluss at noen av bransjene som holder til her, har merket en nedgang, kommenterte Eggen om utviklingen.

– Prognosen for 2010 er at det blir en sentrumsfokusert oppgang, fortsatte han.

3100 kronerFor CBD-området er anslaget fra Akershus Eiendom nå 3100 kroner kvadratmeteren for prestisjebyggene (prime), 2500 kroner for kontorer av alminnelig god standard. Her opererer CB Richard Ellis nå med 3200 kroner for toppsegmentet.

De tilsvarende anslagene fra Akershus Eiendom for Oslo sentrum er 2700 kroner og 2000 kroner, for Skøyen/Majorstuen 2200/1700 kroner, Helsfyr/Lysaker/Fornebu 2000/1500 kroner, Indre by vest/Ullevål 1750/1400 kroner, mens i de resterende områdene i byen leies de beste lokalene ut for 1400 kroner kvadratmeteren, gjennomsnittet går for 1000 kroner.

Områder der det er høy risiko for stor arealledighet fremover, er ifølge analysesjefen Skøyen og randsonene langs indre by, langs og innenfor Ring 2

8 prosent– Vi anslår Oslo-ledigheten i juni til 8 prosent, som når 8,5 prosent ved utgangen av året, og deretter blir det en flat utvikling i 2011 og frem til 2013. Det blir ikke oppgang i ledigheten, sa Ragnar Eggen.

I sentrum er det derimot under 5 prosent. Typiske områder med høy kontorledighet, er Alna og Nydalen, som opplever både fraflytting og nybygging.

Akershus Eiendom anslår nybygg på kontorsiden i Oslo-regionen i år til 120 000 kvadratmeter, som faller til 75 000 kvadratmeter i 2011. Men i 2012/2013 kommer over 250 000 kvadratmeter med nye bygg ut i markedet, blant andre DnB NORs hovedkontor i Bjørvika og Statoils nye hovedkontor på Fornebu.

– Innflyttingen i nybygg vil føre til fraflytting fra eksisterende store bygg.Ledigheten kan derfor gå opp i 2013. Men ser man på andre store byer, er ikke en arealledighet på 8-10 prosent et stort problem, i hvert fall ikke så lenge vi snakker om ukurante bygg i ukurante strøk, sa Ragnar Eggen

Powered by Labrador CMS