TREKKER NED: Flere rehabiliteringsprosjekter, blant annet Rosenhoffgata 1 på Carl Berner/Rodeløkka, belastes regnskapet til Stiftelsen Kaare Berg i 2015 og 2016.

Har gitt bort 14,5 av 300 millioner

De siste 10 årene har Stiftelsen Kaare Berg hatt et samlet resultat etter skatt på 300 millioner kroner. I samme periode er det delt ut 14,5 millioner til allmennyttige formål.

Publisert

Stiftelsen Kaare Berg ble etablert i 1991 av ekteparet Inger og Kaare Berg. Den nå avdøde eiendomsinvestoren Kaare Berg valgte å gi bort hele formuen sin til stiftelsen.

I et intervju med Aftenposten fortalte Berg at han og kona hadde tenkt på dette i 10 år: De hadde ingen barn som kunne overta etter dem, derfor ønsket de at stiftelsen skulle føre livsverket videre.

Les også: Eiendomsinvestoren som ga bort alt

39 mill. i fjorI fjor hadde stiftelsen (med konsern) et årsoverskudd på 39,3 millioner kroner av samlede inntekter på 161,9 millioner.

Samlet resultat etter skatt for de ti siste årene er totalt på 300,7 millioner kroner. Med unntak av 2008, da konsernet hadde et underskudd på 6,5 millioner kroner, har stiftelsen gått med solide overskudd de andre årene.

Har delt ut 5 prosentStiftelsen har et vedtektsfestet formål om å dele ut midler til allmennyttige formål. I den siste 10 årsperioden, hvor samlet overskudd etter skatt altså har vært 300,7 millioner kroner, er det det ut 14,5 millioner til allmennyttige formål. Det tilsvarer snaut 5 prosent av overskuddet.

Administrerende direktør Dag Sten i Stiftelsen Kaare Berg sier at utdelingen foregår på bakgrunn av overskuddet i selve stiftelsen, og ikke konsernet under ett.

Overskudd reinvestertHan vedgår likevel at det kunne ha vært delt ut mer penger til allmennyttige formål.

– Vi ønsker å vokse og å bygge opp verdier, så får vi heller ta utdelinger etter hvert og på lengre sikt. Med unntak av det som er delt ut så langt, er alt gått til reinvesteringer, sier han.

Har vokst i næringStiftelsen Kaare Berg eier og forvalter, direkte og gjennom datterselskaper, ca. 75.000 kvadratmeter næringseiendom og 960 boliger. Eiendommene er beliggende i Oslo, Bergen, Sarpsborg, Skien, Lørenskog, Moss, Gjøvik og Raufoss.

– Vi har vokst mye i næring i det siste, derfor ønsker vi å kjøpe mer bolig fremover, sier Steen

I år har stiftelsen blant annet kjøpt kontorbygget Skippergata 27 og tre næringseiendommer på Billingstad i Asker.

Les også: Olav Thon gir bort alt

Solgte 55 boligerSamtidig som stiftelsen har kjøpt seg opp i næring, har den så langt i år solgt ca. 55 leiligheter.

– Vi benytter muligheten som ligger i dagens marked til å hente ut gevinster, sier han.

Nå skal imidlertid stiftelsen vekte seg opp på bolig igjen. Enkeltstående leiligheter er uinteressant – det er utelukkende bygårder som gjelder.

– I dagens marked sliter vi litt med å finne de gode objektene. Vi kjøper ikke for enhver pris, sier han.

Les også: Vil rive bygård i Oscars gate

Les også: Vatne og Haare kjøper flere bygårder

RehabiliteringSten karakteriserer fjoråret som et vanlig driftsår, bortsett fra at det er igangsatt en del rehabiliteringsprosjekter som belastes regnskapene for 2015 og 2016. Blant annet gjennomgår Rosenhoffgata 1 på Carl Berner/Rodeløkka i Oslo en totalrehabilitering. Totalt er det 42 leiligheter i denne bygården.

– Vi har også to-tre tilsvarende eiendommer som skal rehabiliteres, forteller han.

 

Powered by Labrador CMS